'Barlovento', de Fernando Mira, és una de les peces que avui han sonat a l'auditori del CosmoCaixa. Estudiants de més de 700 escoles de tot Catalunya han competit al Concurs d'Interpretació Musical l'Arjau. LAIA ARO, finalista 17.16 "És el segon any que em presento. El primer any va ser com a cambra i enguany com a solista i cambra també." PAULA ARROYO, finalista 18:26 "Estan molt preparats, toquen molt bé i és difícil passar, però ens sentim satisfetes d'arribar fins aquí." Superar la resta de concursants no ha estat fàcil. Aquesta dinovena edició ha tingut rècord de participació. L'entitat organitzadora pretén impulsar l'amistat entre els participants, més enllà de la competitivitat. MAYRA FA, responsable del concurs "És una oportunitat de cara al present i de cara al futur. En el concurs s'estableixen molts nexes entre els propis concursants, entre les seves famílies, entre professors. O sigui que és una plataforma en la qual, bàsicament, els joves músics vénen a tocar, però, indirectament, escolten els altres, els professors coneixen repertori nou..." El concurs acull tres modalitats de participació: solistes, música catalana del segle XX i XXI i música de cambra. De les tres, la modalitat amb més participants és la de solistes. Al matí hi ha hagut la final de les categories infantils, amb participants de fins a 15 anys, mentre que els de la categoria juvenil, amb joves de fins a 29 anys, ha estat aquesta tarda. El premi del concurs és de 8 mil 500 euros, que seran repartits entre els guanyadors de les diferents categories.

La Fundació l’Arjau i l’Aula de Música del Col·legi Canigó organitzen des de fa 19 anys el Concurs Obert d’Interpretació Musical l’Arjau per a Joves, adreçat a musics de menys de 30 anys. L’objectiu és facilitar-los la possibilitat de mostrar i compartir la seva música. Enguany hi han participat un total de 721 escoles de música de tot Catalunya.

La jornada final de concurs es reparteix en dues tongades: al matí competeixen les categories infantils i a la tarda, les juvenils. L’accés a l’auditori del CosmoCaixa és lliure i gratuït.

Un jurat és l’encarregat de decidir a qui s’atorguen els 8.460 euros de la dotació de premis, repartits segons categories i modalitats, també el premi especial Editorial Boileau i el premi Fundació de Música Contemporània.