García Márquez va viure a Barcelona entre 1967 i 1973, i segons Trias “va contribuir a fer de Barcelona una ciutat encara més literària en l’àmbit internacional”. Posteriorment va mantenir llaços professionals amb la capital catalana. L’alcalde també ha recordat l’escriptor i activista cultural Albert Manent, que Trias ha qualificat com “una persona immensament compromesa amb Catalunya”.

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Barcelona havia proposat aquest dimarts donar el nom de l’escriptor colombià a una de les biblioteques de la ciutat i, en un futur, a un carrer. Segons els socialistes, “Barcelona n’ha de reconèixer la figura amb aquest gest, en espera que transcorri el temps preceptiu establert per la normativa per dedicar-li un carrer de la ciutat”.  L’atorgament de la Medalla d’Or de Barcelona fa que no calgui esperar aquest període de temps.

El pregó de la lectura de Sant Jordi ha estat protagonitzat per l’escriptora de novel·la negra Donna Leon, que ha conversat amb el periodista Òscar López sobre els valors de la lectura i sobre el conjunt de la seva obra.