“Cobrar 500 euros al mes és violència.” Així comença el vídeo penjat a les xarxes socials que forma part de la campanya impulsada per la CGT en suport a la vaga dels treballadors de la Fnac de la plaça de Catalunya, convocada tant el passat dia 19 com aquest pròxim dimecres, diada de Sant Jordi. Ho diu Ada Colau, cara visible de la Plataforma d’Afectats per a la Hipoteca (PAH), qui recorda que la Fnac és “una multinacional que fa grans beneficis”, i, segons ella, no es justifica, per tant, que els seus empleats cobrin aquests sous. És per això que demana que el dia 23 no s’hi consumeixi ni s’hi signi llibres. “Anem a la Fnac només a mostrar el nostre suport a les treballadores i treballadors en vaga. Esteu lluitant pels nostres drets, la nostra dignitat i el nostre futur”, conclou.

Colau forma part d’una llista de personalitats que s’han sumat a la iniciativa, entre aquests, el poeta David Caño, el cantautor Daniel Higiénico o el diputat de la CUP David Fernàndez, el qual assegura en el seu vídeo que “és inacceptable que en nom de la cultura es prostitueixin els drets socials i laborals”. També alguns escriptors, periodistes i editors han anunciat que no pensen firmar exemplars dels seus llibres. És el cas de Dani el Rojo, Eduard Voltas, Jaume Barberà, Antonio Baños o l’actor Toni Albà, entre d’altres.

La primera convocatòria d’aturades no va tenir gaire seguiment. Per Sant Jordi, es repetiran, però, les concentracions a les portes de la botiga del Triangle, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. La CGT critica la precarització dels treballadors de la Fnac (prop d’un 60% estan contractats a temps parcial) i dels salaris, que ronden els 500 euros. També “l’alt percentatge de rotació de la plantilla, l’estrès i una càrrega de treball desbordada, els comportaments abusius, i unes pressions constants per assolir els objectius comercials individuals de socis i assegurances”. Totes aquestes condicions s’han denunciat a la Inspecció de Treball, ens que segons el sindicat ha efectuat a l’empresa diversos requeriments que no han estat atesos. Fins i tot s’assegura que s’ha acomiadat gent al·legant per escrit com a motiu “la seva situació de baixa laboral”.