Envoltats de discos, Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver han actuat a la botiga Disco 100, un establiment amb 36 anys de trajectòria. La clau de la supervivència, asseguren, és la diversificació. Entre aquestes quatre parets hi ha 120.000 títols diferents. DAN MAYOR, Disco 100 "El que sí que es nota és que allò que abans es venia moltíssim, els supervendes... Això ja no passa. Ara es va venent una mica de moltes coses." JOAN CHAMORRO i ANDREA MOTIS "El que a mi m'agrada fer és escoltar un CD i un cop veig que m'agrada, m'agrada tenir-lo en físic. Però primer l'escolto a Spotify i a aquestes plataformes que hi ha." Entre els que remenen, molts busquen en la seva adquisició quelcom que va més enllà de la pròpia música. "Sobretot el material que pots tenir, com 'bonus track', el material imprès, les cançons, les lletres." La música a Internet és per als botiguers un llast. Ara bé, també té algunes coses positives. L'accés a la música s'ha democratitzat. CARLOS G. VELA, Discos Surco "Això fa que et vingui un públic que abans no venia a comprar a la botiga. Les quantitats són més petites, però es venen molts més artistes." Artistes poc coneguts com, per exemple, Ran Ran Ran, que també han participat del Record Store Day amb un concert, a la botiga Surco, que no ha deixat ningú indiferent.

Tot i les dificultats econòmiques, la competència dels grans majoristes i la davallada de les vendes de música en format físic, el  negoci de la venda de música continua gràcies a petits negocis, en què preval l’especialització i l’assessorament personalitzat als clients. En els últims tres anys, a Barcelona s’han tancat unes set botigues de discos, però, per altra banda, han obert 13 establiments nous, com per exemple Apolo Store, Bankrobber o Funk Soul Records.

Per donar a conèixer aquests petits negocis que (enc)ara es dediquen al món de la música, 13 establiments barcelonins participen en aquesta tercera festa de les botigues de discos, en què conflueixen dues iniciatives: el Dia de les Botigues de Discos, creat el 2011 a Espanya, i la celebració internacional del Record Store Day, originari dels Estats Units.

Els comerços ofereixen promocions especials i fins i tot alguns grups aprofiten la jornada per fer llançaments discogràfics. A banda, una seixantena d’artistes ofereixen concerts en directe a peu de botiga per amenitzar i incentivar les vendes. Per exemple, Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver han actuat a la botiga Disco 100 del carrer de l’Escorial, un establiment amb 36 anys de trajectòria que encara es manté gràcies als 120.000 títols que disposa en els prestatges.