Stop Pujades Transport va decidir la setmana passada, en una assemblea oberta a l’intercanviador de la Sagrera, que les protestes contra la pujada de tarifes d’aquest any deixaran de ser setmanals per espaiar-les més en el temps i no malbaratar esforços vist l’immobilisme de l’ATM. Han convocat la propera protesta per al 10 de maig.

Però la nova etapa en la mobilització dels usuaris contra el preu del transport públic va més enllà. Diuen que les protestes ja han demostrat que el suport popular per a una modificació tarifària és elevadíssim, i que l’ATM està enrocada fins i tot en contra del criteri d’una trentena de municipis que ho han demanat, a més de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Parlament de Catalunya.

La plataforma Stop Pujades Transport també ha rebut el suport d’un centenar d’entitats i sindicats, que ara vol canalitzar a través de la Mesa Popular del Transport Públic. Després de les primeres reunions amb l’ATM, la institució va constituir una taula social amb la participació d’entitats com les federacions de veïns o l’associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), a més dels representants de Stop Pujades Transport. Ara la plataforma constata que aquesta taula no està funcionant, perquè el Consell d’Administració de l’ATM es nega a assumir cap de les propostes que els fan. “No volen negociar ni canviar res”, diuen, i per això ara els col·lectius volen coordinar-se a través d’aquesta Mesa Popular. “No és només una qüestió de transport, sinó de salut democràtica”, diuen des de Stop Pujades Transport.

Per això, l’estratègia de la plataforma no descarta recórrer a la via legal. Diversos membres del col·lectiu ho estan estudiant, seguint l’exemple de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la CUP, que han denunciat la direcció de TMB per malversació de fons públics.