Els empresaris es queixen que, malgrat que els terminis per cobrar les factures es van reduir dels 97 dies de mitjana de l’any 2011 fins als 75 de 2013, això encara està molt per sobre dels 60 dies que l’Estat va fixar per llei per a aquest any. I sobretot lamenten que, al sector públic de Catalunya, el termini mitjà per pagar als proveïdors només es va reduir dels 137 dies de 2010 als 134 de 2013, quatre vegades per sobre dels 30 dies que marcava la llei.

L’informe subratlla que l’Administració catalana paga pitjor que la del conjunt de l’estat: la mitjana espanyola és de 111 dies al sector públic. Aquesta situació és deguda als problemes de liquiditat de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Barcelona, en canvi, és un dels pocs que paga a menys de 30 dies i, a més, des de l’any passat, obliga les empreses subcontractades a complir igualment aquest termini.

PIMEC alerta que els darrers canvis legislatius del govern central podrien significar un pas enrere en la lluita contra la morositat. Concretament, la patronal assenyala que dues disposicions de l’avantprojecte de llei de foment del finançament empresarial permeten tornar a pactar terminis de pagament superiors als 60 dies, sempre que el deute se cedeixi a un tercer.

D’altra banda, PIMEC denuncia que moltes companyies amenacen els proveïdors de no contractar-los els serveis si s’acullen a l’IVA de caixa, per optar així per aquells amb els quals poden deduir l’IVA sense haver-lo pagat. L’informe de la patronal ha revelat que, del 39% de les empreses que complien els requisits per acollir-se a l’IVA de caixa, només ho ha fet el 9%. En aquest sentit, PIMEC demana al govern que inverteixi el subjecte passiu perquè el proveïdor quedi alliberat de l’obligació d’anticipar l’impost i es posi de manifest quins clients no paguen les factures.