Així eren els regidors, llavors consellers, de Barcelona el segle XV. Els va immortalitzar Lluís Dalmau en la seva obra 'Mare de Deú dels consellers' que, durant segles, va coronar la capella de l'Ajuntament. 600 anys més tard, des del MNAC, opta a convertir-se en una de les 10 pintures universals de la ciutat. La competència és ferotge. Hi ha 75 obres candidates, moltes de mundialment conegudes. No cal ser endeví, per exemple, per assegurar que una de les guanyadores serà la joia de l'art romànic català: l'absis de Sant Climent de Taüll. CÈSAR FAVÀ, conservador de l'àrea medieval del MNAC "És una obra que el públic, el gran públic, reconeix clarament com una icona de l'art català medieval o, fins i tot, del propi museu." Marià Fortuny, amb obres com la 'Vicaria', també té tots els números per figurar entre els 10 escollits. CRISTINA MENDOZA, conservadora de l'àrea d'art modern del MNAC "No és exagerat dir que és la millor pintura catalana i, de fet, espanyola del segle XIX. Podríem dir que és una mena de Goya a la catalana." XAVIER TUDELA, president de Capital de la Cultura Catalana "Si féssim un rànquing internacional, la ciutat de Barcelona estaria en aquest rànquing dalt de tot. Probablement entre les 10 ciutats del món amb més patrimoni pictòric de prestigi. Sòlid." Pel que fa a les 10 guanyadores, es faran campanyes per donar-les a conèixer internacionalment. Una publicitat que, en alguns casos, es fa encara més necessària. Són pocs els barcelonins que coneixen els murals que Josep Verdaguer va pintar a l'església de Sant Andreu de Palomar l'any 56. JOAQUIM SERRÀ "És una obra colossal. Moltíssimes hores de treball, de fer el disseny, de fer el croquis. Totes les figures són més que de mida natural." Una feinada que, segons la parròquia, mereix el reconeixement de pintura universal. Així, diuen, tindrien més arguments per aconseguir els fons necessaris per restaurar-los.

“Si féssim un rànquing internacional, la ciutat de Barcelona se situaria dalt de tot, probablement entre les 10 ciutats del món amb més patrimoni pictòric de prestigi”, assegura Xavier Tudela, president de Capital de la Cultura Catalana. Per promocionar aquest patrimoni, l’entitat ha obert una votació al web per escollir les 10 obres més representatives de la ciutat. Diumenge, 27 d’abril, acaba el termini per votar-hi alguna de les 75 candidates.

De moment, s’ha fet pública una primera classificació que situa entre les 10 obres guanyadores l’absis de Sant Climent de Taüll, ‘La Vicaria’ i ‘La batalla de Tetuán’ de Marià Fortuny, ‘La nena obrera’ de Joan Planella, ‘Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem’ del mateix Ramon Casas, les pintures murals del Saló de Cròniques de l’Ajuntament, les pintures murals del Monestir de Pedralbes, el ‘Retrat del meu pare’ de Salvador Dalí, ‘Les Menines’ de Pablo Picasso i el ‘Retaule del Conestable’ de Jaume Huguet.

Un cop es coneguin les 10 obres guanyadores, la Capital de la Cultura Catalana iniciarà campanyes de promoció per donar-les a conèixer al públic nacional i internacional. De fet, l’objectiu últim de tot el procés és donar a conèixer aquestes obres, les més representatives del patrimoni pictòric de la ciutat.