El 12 d'abril de 1914 res no feia preveure l'esdevenir de La Monumental. Des d'aleshores, setmana rere setmana els aficionats als toros van omplir la plaça per seguir les currides, algunes de gran nivell com aquesta de 1967 amb El Cordobés. La plaça va ser propietat de la família Milà i Camps fins el 1946. La vídua de Pere Milà la va vendre a l'empresari Pedro Balañà, i la família encara n'és propietària. A finals dels 70, amb el tancament de les Arenes i la desaparició de la plaça del Torín, es va convertir en l'única plaça de toros de Barcelona. A banda de les corrides, La Monumental ha estat escenari de concerts de categoria com el dels Beatles o el de Bob Marley. Però tornant al món del toro, s'hi han viscut tardes de glòria i per a molts toreros, com José Tomàs, ha estat un espai fetitxe. El 2007 va triar-la per reaparèixer després de cinc anys retirat. Ell també va ser el cap de cartell de l'última corrida que es va fer a la plaça de l'Eixample. L'últim toro que va sortir per aquesta plaça va ser el 25 de setembre de 2011. Aquella tarda marca un punt d'inflexió en la història d'aquest espai que encara avui arrossega un futur incert. El desenllaç de la plaça es va començar a escriure el 2008 arran d'una Iniciativa Legislativa Popular iniciada pel moviment antitaurí. La prohibició de les curses de braus va entrar en vigor el gener de 2012 i des d'aleshores el rellotge s'ha aturat a La Monumental. Avui només hi veiem turistes que es paren per fer una foto, o per visitar el Museu Taurí. Qui sap si alguna de les propostes que fan els turistes és l'ús que li voldria donar el Grup Balañà, que ha tornat a fer mostra d'un gran hermetisme i ha rebutjat parlar dels plans de futur per a La Monumental.

Quan encara no se sabia si Eurovegas s’acabaria construint a Barcelona, es va especular amb la possibilitat que la ciutat podia acollir l’escola de circ. A la Monumental s’havia previst que es formessin els artistes que actuarien a l’espectacle permanent de la companyia canadenca al macrocomplex. Però quan Sheldon Adelson va descartar Barcelona, el futur de la plaça de braus va tornar a caure en el terreny de la incògnita.

Ara per ara l’única activitat que hi ha a l’antiga plaça de toros és la que generen les visites al Museu Taurí. Resulta curiós que el cartell en què s’anuncia l’horari de l’espai continua fent distinció entre els dies que hi ha cursa de braus i els que no n’hi ha.

Amb la incògnita sobre el que passarà, La Monumental ha arribat als 100 anys d’història. La plaça va inaugurar-se el 12 d’abril de 1914 amb el nom de Plaza de El Sport. Dos anys més tard va ser reformada i rebatejada amb el nom de La Monumental. Des d’aleshores i fins al dia que es va tancar, sempre ha tingut una gran reputació per la categoria dels cartells que tenia. La plaça barcelonina ha figurat com una de les millors d’Espanya, juntament amb Las Ventas (Madrid) i la Maestranza (Sevilla). La millor època es va viure en els primers anys del franquisme, entre 1940 i 1950, quan s’hi van arribar a programar fins a tres curses a la setmana.

La plaça va ser propietat de la família Milà i Camps fins que el 1946 la vídua de Pere Milà la va vendre a l’empresari Pedro Balañá Espinós. La família Balañá encara n’és la propietària. El juny de 1977, després de la desaparició de la plaça del Torín i del tancament de la plaça de les Arenes va quedar com l’única plaça de Barcelona.

Prohibició de les curses de toros

El desenllaç de la plaça de toros es va començar a escriure l’any 2008. Després d’innumerables manifestacions i de recollir signatures, la lluita del moviment antitaurí va arribar al Parlament, on es va acceptar a tràmit una iniciativa legislativa popular per prohibir les curses de braus. Un any més tard en una votació amb vot secret es va donar llum verda per debatre’n la prohibició. El juliol de 2009 la cambra catalana va acceptar tramitar la prohibició de les curses de braus a Catalunya.

El 25 de setembre de 2011 es va fer l’última cursa de toros a La Monumental. 20.000 persones van voler participar d’una jornada històrica.

Posteriorment hi ha hagut intents de retornar la festa del toro a la plaça barcelonina. Novament va ser una iniciativa ciutadana, però en aquest cas per demanar al Congrés que la tauromàquia fos declarada bé d’interès cultural. La maniobra pretenia salvar els toros de prohibicions com la catalana. Finalment, però, en les esmenes parcials el PP va apostar per declarar-la patrimoni cultural immaterial.

L’Ajuntament tampoc no confirma si hi ha converses amb la propietat de la plaça per donar-hi un nou ús. La proposta de convertir-la en escola de circ no ha estat l’única. També hi ha hagut el rumor que un magnat d’origen àrab volia invertir per construir-hi una gran mesquita. Els col·lectius islàmics admeten que “seria una excel·lent notícia” però de moment no hi ha cap informació en ferm. “Habladurías, eso son sólo habladurías”, assegura Antonio Campos. Fa 30 anys que treballa a les taquilles de La Monumental. Recorda amb nostàlgia el passat de la plaça i defuig haver de pronosticar-ne el futur.