Resulta pràcticament impossible fer-se a la idea amb un simple cop d'ull de fins a on arriba en extensió la ciutat de Medellín. Amb dos milions i mig d'habitants, és la segona ciutat més poblada de Colòmbia. Ocupa una gran vall, però no en té prou amb edificis alts i s'estén també muntanyes amunt. La relació d'aquesta ciutat amb Barcelona es remunta als anys 90 amb acords de cooperació. Aquest dissabte, l'alcalde li ha passat el relleu en la presidència del CIDEU, una xarxa de ciutats iberoamericanes que es va crear en la Barcelona postolímpica i que Trias ha presidit des de 2012. En la sessió d'avui, els alcaldes presents han debatut com fer de les ciutats llocs segurs i sostenibles. Sens dubte un repte per Medellín, al qual Barcelona ha ajudat amb diversos projectes de cooperació. Ajuda econòmica que en aquest viatge es completarà també amb el suport humà que Barcelona està disposada a aportar en la transformació d'aquesta ciutat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres aportem diners en cooperacions puntuals, però el que aportem més és l'experiència en desenvolupament urbà que a fora té una valoració elevadíssima. Tothom vol col·laborar amb nosaltres." Més enllà de la cooperació entre les dues ciutats, el viatge a l'Amèrica Llatina té també un marcat caràcter institucional. A l'agenda hi ha prevista una trobada amb el president de Colòmbia i l'assistència a un fòrum mundial de les Nacions Unides que lidera l'exalcalde Joan Clos.

El CIDEU és una xarxa de ciutats iberoamericanes que es va crear en la Barcelona postolímpica i que Trias ha presidit des de 2012. La secretària general és l’exregidora barcelonina Maravillas Rojo.

En la sessió d’aquest dissabte, els alcaldes presents han debatut com fer de les ciutats llocs segurs i sostenibles. El lema de la trobada és “Ciutats per a la vida” i Trias ha proclamat que “aquestes ciutats per a la vida són les ciutats per a les persones com les que fem a Barcelona”. L’alcalde ha explicat la transformació de la ciutat durant les darreres dècades, tot reconeixent l’aposta de l’alcalde Joan Clos (allà present) per la diversificació econòmica i les noves tecnologies. Xavier Trias ha dit que “avui estem intensificant aquesta aposta” consolidant Barcelona com una ciutat intel·ligent de referència, basada en l’urbanisme intel·ligent, l’economia verda i l’economia social. L’alcalde ha posat com a exemples els ateneus de fabricació digital i la transformació de la plaça de les Glòries.

Més vincles amb Colòmbia

Divendres a la tarda, l’alcalde Trias es va reunir amb el vicepresident de Colòmbia, Angelino Garzón, casat des de fa més de 30 anys amb una barcelonina. Trias i el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, el van convidar a visitar Barcelona al juny per inaugurar el Saló Internacional de Logística (SIL), que enguany té Colòmbia com a país convidat. Ahir mateix, Cornet i la directora del SIL van signar un conveni amb l’entitat firal colombiana Sala Logística de las Américas per organitzar un saló similar allà.

Abans, Trias va visitar a Sabaneta, una de les ciutats de l’àrea metropolitana de Medellín, les noves instal·lacions d’Emergia, una empresa catalana de centres d’atenció telefònica i atenció al client. A Medellín ha invertit sis milions d’euros i dóna feina a 500 persones; en els pròxims mesos preveu obrir un nou centre al 22@ amb 400 nous llocs de treball.

Xavier Trias i els tinents d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, i d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, són de viatge oficial a Colòmbia i el Brasil fins dijous. El viatge té molt pes institucional. A Medellín, a més de l’assemblea del CIDEU, la delegació barcelonina participarà al Fòrum Urbà Mundial, que organitzen les Nacions Unides, en què Trias es trobarà amb més alcaldes llatinoamericans.

A Rio de Janeiro, hi haurà entrevista amb l’alcalde i visita a la zona d’obres del port olímpic (amb projecte d’arquitectes catalans) i també a barris de faveles rehabilitats. Com a ciutat olímpica, Barcelona vol ajudar Rio en la preparació dels Jocs Olímpics de 2016.