El Departament de Cultura ha comptabilitzat fins a 4.599.924 visitants, durant el 2013 als jaciments arqueològics i paleontològics catalans. Aquesta xifra representa un increment d’1.538.628 respecte de 2012, en què el nombre de visites va ser de 3.061.296.

Les troballes més rellevants a Barcelona realitzades durant l’any passat, van ser, per ordre d’antiguitat: noves restes de la vil·la romana del Pont del Treball Digne; la localització del traçat d’una via romana (antequem s. V-VI dC), al Mercat de Sant Antoni; un absis i una cripta del segle VI dC a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i la troballa de restes de la muralla, fossat, escarpa i contraescarpa del baluard de Sant Antoni (s. XVI), també al Mercat de Sant Antoni.

També ho són altres jaciments de fora de la ciutat com el descobriment d’un esquelet de dinosaure del cretaci superior al Coll de Nargó (l’Alt Urgell); unes restes d’un nou mamut del plistocè al jaciment de la Boella, a la Canonja (el Tarragonès); un crani d’un cèrvid del paleolític mitjà a la cova del Rinoceront, a Castelldefels (el Baix Llobregat); quatre esquelets humans del neolític inicial a la cova de Can Sadurní, a Begues (el Baix Llobregat); el fossat defensiu del segle VI aC del Poblat Ibèric del Puig de Sant Andreu  (Ullastret); la muralla, el talús i el fossat corresponents a l’antic nucli protohistòric del Sikarra, a Prats del Rei (l’Anoia), i un “signaculum” (segell) de bronze amb inscripció (s. I-III dC), al Pla de l’Horta (el Gironès).

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “cal posar l’accent en la feina de la restauració, però també en la de la comunicació i la difusió del nostre patrimoni, que comença a tenir un volum de ciutadans que s’hi acosten notable, creixent, i que implica una feina continua en l’àmbit de la recerca, de la investigació i de l’excavació, però també en el de la museïtzació i la divulgació”. El conseller també ha informat que Catalunya té “una ràtio de jaciments per quilòmetre quadrat per sobre de territoris com Holanda o Andalusia”.

L’any 2013 , els 10 museus relacions amb aquesta temàtica més visitats van ser el Museu d’Història de Girona (232.727 visites), el Museu d’Història de Catalunya (185.397), el Museu de Montserrat (167.841), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (105.947), el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (85.043), el Museu Diocesà de Tarragona (74.289), el Museu d’Història de la Ciutat de Sant Feliu de Guíxols (41.761, el Cau de la Costa Brava – Museu de la Pesca de Palamós (36.796), el Museu d’Història de l’Hospitalet de Llobregat (29.361) i el Museu Comarcal de Gavà (29.333).