Aquest dijous al vespre canviarem d’estació i deixarem enrere l’hivern astronòmic. La primavera durarà 92 dies i 18 hores (fins al 21 de juny), però no significa que ens puguem refiar de la bonança d’aquests darrers dies. Els mapes del temps indiquen que el proper diumenge, dia 23, viurem una jornada força hivernal. De fet, la dita “Març marçot, mata la vella i la jove si pot”, fent referència als canvis sobtats de temps, ja ens alerten del riscos d’aquesta estació. És així com aquest dijous serà el primer dia de primavera, però el penúltim de temps estable.

Previsió meteorològica de la primavera 2014

Concretament, els mesos de març, abril i maig es preveuen menys plujosos del que és habitual per a l’època de l’any. Això, però, fa referència al còmput global de cada mes i cal tenir present que, de dies de pluja, n’hi haurà. La primera jornada en què haurem de treure el paraigua a casa nostra serà aquest mateix dissabte a la tarda i, sobretot, diumenge, quan les pluges s’intensificaran.

Les temperatures de la primavera es preveuen més càlides de les habituals per l’època de l’any, però els primers dies, concretament a partir d’aquest proper dissabte, seran freds. Diumenge, dia 23, serà un dia hivernal, amb temperatures màximes que, a Barcelona, es mouran entre els 13ºC i els 8ºC.

Nou horari d’estiu

Com és costum, l’últim diumenge de març es canviarà l’hora per tal d’adaptar-nos a l’augment d’hores de sol que hi ha durant la primavera.  Haurem d’avançar els rellotges de les dues a les tres hores.

Al·lèrgies

Les persones que pateixen d’al·lèrgies veuen la primavera com la pitjor època de l’any. La de 2014, però, no es preveu excessivament molesta per a elles, perquè la disminució de les pluges, respecte de la mitjana, dificultarà l’excessiva floració de les plantes. Malgrat tot, les altes temperatures de les últimes setmanes han afavorit la floració del xiprer i aquest cas concret sí que és problemàtic per als al·lèrgics.

Eclipsis

D’aquesta primavera també cal recordar dues dates: la del 15 i 29 d’abril. Durant aquestes jornades es produiran els propers eclipsis. El dia 15 n’hi haurà un total de lluna, visible des de Barcelona, i el dia 29 hi haurà un eclipsi anual de Sol, encara que en aquest cas només serà visible des d’Austràlia i l’Antàrtida.

Balanç de l’hivern 2013-14

De l’estació que deixem enrere, l‘hivern de 2013-14, en destaca el fet que ha estat càlid i sec a Barcelona. D’entrades d’aire fred significatives només en vam tenir durant els primers dies de desembre; després, el fred ha estat força suportable. Els darrers mesos de desembre, gener i febrer han tingut temperatures mitjanes per sobre de les habituals i quantitats de pluja inferiors a les normals.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), “l’anomalia tèrmica del mes de gener, de més de 2ºC, ha sigut la més alta del trimestre i ha representat el gener més càlid des de 2008“.