JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de cultura de l'Ajuntament: "Es dóna l'oportunitat a tots els barcelonins que vulguin entrar al castell sense pagar de fer-ho? Sí. Sí. Sí. Vostès vagin insistint en el relat però, tots els barcelonins tindran l'oportunitat d'entrar al castell sense pagar? Sí. Amb allò que havíem fet no es contemplaven el 100% de les facilitats? Doncs ara ho fem amb el carnet Gaudir més Barcelona."

El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha assegurat que d’aquí a unes setmanes ja es podrà fer efectiva l’adaptació del carnet perquè sigui funcional per al Castell de Montjuïc. Des del 3 de març, l’accés al recinte costa cinc euros als majors de 16 anys. Però en la Comissió de Cultura d’aquest dimarts, Ciurana s’ha compromès a estudiar la manera que el carnet Gaudir+BCN també permeti l’entrada lliure al castell. Tot i així el govern, amb els vots favorables del PP, ha aconseguit tombar una proposició d’ICV-EUiA  que instava el govern a deixar “sense efecte l’acord d’establir el pagament d’una entrada per a l’accés general al recinte”. El PP s’ha donat per satisfet amb el compromís municipal d’ampliar el carnet i ha decidit votar no a la proposició dels ecosocialistes, que ha rebut el suport dels partits d’esquerra.

Isabel Ribas (ICV-EUiA) considera que és difícil que el ciutadà es faci seu el castell per diversos motius “tant per la imatge d’element repressor i no de defensa, com per la presència del Ministeri de Defensa en els òrgans de gestió, i ara pel fet d’haver de pagar entrada”. Ribas ha reclamat al govern que prenguin com a model El Born Centre Cultural.

El socialista Guillem Espriu ha recriminat al govern que el nou sistema tarifari “es va aprovar al Consell d’Administració de l’ICUB sense debat”. Unes acusacions que Ciurana ha volgut rebatre en recordar que ara fa un any els mitjans de comunicació ja es van fer ressò de la voluntat del consistori de buscar fórmules per finançar el manteniment de l’equipament.

Un altre element que ha elevat el to del debat ha estat la discrepància entre Ciurana i el president de la coalició ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, sobre qui té la propietat del castell. Mentre que el tinent d’alcalde de Cultura ha insistit que és propietat de l’Ajuntament, Portabella ha insistit que qui n’és propietari és el Ministeri de Defensa. “És propietat de l’Ajuntament però si s’hi aixeca el Museu de la Pau s’haurà de gestionar a través d’un consorci en què haurà d’estar representat Defensa”, ha conclòs Ciurana.