Ara corren lliurement, sense corretja. Amb la nova ordenança, si prospera, això podria canviar. El consistori creu obsoleta la norma de 2003 que permetia que els animals anessin deslligats, sempre que fossin obedients i que l'amo els vigilés de prop. Un fet, diu l'Ajuntament, que en ocasions genera problemes de convivència i de seguretat. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Hi ha molts gossos que són atropellats, en segon lloc per evitar situacions desagradables com són baralles entre gossos, que passen massa sovint per desgràcia i que els amos difícilment poden evitar. Tenim problemes també de neteja i d'higiene." Amb la nova norma, els gossos només es podran deslligar a les zones habilitades per a animals, els anomenats pipicans. N'hi ha més de 120 repartits per la ciutat. Un nombre que algunes associacions animalistes consideren insuficient. CARLA CORNELLA, presidenta de FAADA "No ens sembla una mesura negativa, més aviat al contrari. Però el que sí que és cert és que, d'alguna manera, s'hauria, sobretot, de potenciar a la ciutat de Barcelona el volum d'espais en què els animals puguin anar lliures, el que són els pipicans." Un punt de vista que l'Ajuntament comparteix. I per això s'ampliarà el nombre de pipicans als districtes que més ho necessitin. Això, si la mesura s'aprova. Al carrer, de moment, genera debat. "A mi em sembla bé. Podem evitar accidents. Hi ha gossos que si no van lligats poden mossegar qualsevol nen." "D'una banda em sembla bé perquè s'ha de regular. Però, de l'altra, els animals tampoc no tenen garies espais lliures per poder córrer i poder gaudir una mica." "Si fan això sí que es veritat que hi haurà d'haver més llocs perquè els gossos puguin córrer i estar deslligats" Portar el gos deslligat serà una infracció greu amb multes que podran arribar als 1.500 euros. La mateixa quantitat amb què es multaran aquells que no recullin els excrements dels animals. GUILLEM MARTÍNEZ "Als canvis en la normativa s'hi ha de sumar el fet que, a partir de l'estiu, els gossos podran viatjar en metro. Això sí, sempre que vagin lligats i amb morrió i no sigui hora punta." Així ho va anunciar l'Ajuntament la tardor passada, quan també es va posar sobre la taula la possibilitat d'habilitar espais per a gossos a les platges perquè hi puguin accedir en temporada alta. Una mesura que, finalment, s'ha desestimat per motius logístics i econòmics.

El govern municipal ha presentat aquest dilluns la proposta per revisar l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals vigent des de 2003. El govern municipal considera que la norma anterior necessita una actualització per protegir encara més els drets dels animals i també per evitar problemes de convivència que, en alguns casos, sorgeixen entre veïns pels animals de companyia. De moment es tracta d’un text inicial que encara s’ha de tramitar i rebre l’aprovació dels grups per tirar endavant, però ja s’ha presentat als mitjans de comunicació, en què des de fa mesos s’avancen diferents punts de la nova normativa.

El text proposat vol garantir la tinença responsable d’animals i la convivència amb les persones que, diuen, encara cal millorar. Per això, preveu que els gossos hauran d’anar sempre lligats, excepte en les zones destinades especialment per al lleure dels animals, més conegudes com a pipicans. Si no van lligats, es considerarà una infracció greu, i la multa pot arribar als 1.500 euros. No recollir immediatament les caques dels animals també serà una falta greu, i permetre que els animals orinin en una façana o al mobiliari urbà comportarà una sanció lleu, de fins a 750 euros.

Fins ara s’havien avançat alguns punts de la norma, com ara la possibilitat de portar els gossos al metro (fora de les hores punta), la prohibició d’alimentar animals sense permís, fer-ne ús en espectacles de circ o apropar-se als senglars. No ha estat fins ara que s’ha confirmat que els gossos hauran d’anar lligats en tots els espais públics (incloent-hi la platja), excepte els 120 pipicans que hi ha a la ciutat. Els propietaris consideren que el nombre d’espais específics són insuficients per als 33.400 gossos que hi ha censats a la ciutat. Fonts del mateix consistori reconeixen la necessitat d’analitzar quins són els districtes de la ciutat que en tenen més, i no caldria fer possibles ampliacions.

Els motius pels quals els animals no es podran moure lliurement a pocs metres dels seus amos al carrer són, segons l’Ajuntament, diversos. Jordi Martí, regidor de Presidència, assegura que es donen situacions d’inseguretat com ara atropellaments o baralles entre gossos. Afegeix, a més, que els animals no poden moure’s com volen en espais que són de gaudi per a les persones, com ara els parcs o les platges, i considera que el fet que els gossos anessin uns metres per davant dels seus amos dificulta en alguns casos que els propietaris vegin on orinen i defequen, cosa ue fa que no recullin els excrements i causa problemes de neteja i salubritat.

Altres punts de la futura ordenança són la prohibició d’alimentar cap animal a la via pública, com ara els coloms, les cotorres o les gavines. Tampoc els porcs senglars als espais forestals. Fer-ho es considerarà una infracció lleu, que pot arribar als 750 euros. El text també preveu que qui compri o adopti un animal, haurà de signar una declaració responsable conforme no ha estat mai sancionat per abandonament o maltractament. A més, l’Ajuntament crearà un registre de maltractadors d’animals amb la Generalitat per tal de controlar que no tornin a adoptar o comprar-ne un. El maltractament animal comporta sancions de fins a 20.000 euros. El govern municipal ha donat llum verda a aquestes propostes, que a l’abril es portaran a la Comissió de Presidència i Règim Interior, en què es debatrà amb els altres grups per aconseguir una ordenança el més consensuada possible.

L’ordenança recull que es fomentarà l’accessibilitat d’animals de companyia al transport públic. Amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona ja està treballant en la modificació del reglament del metro per implementar la mesura en els propers mesos. L’accés al metro serà possible excepte en les hores punta i quan hi hagi esdeveniments multitudinaris. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ja va anunciar a l’octubre un acord amb TMB pel qual es permetrà que els gossos puguin accedir al metro.

A més, per primer cop es reconeixen les colònies de gats ferals. Es proposa regular-ne les condicions i les dels usuaris a través de la nova ordenança. Les colònies de gats ferals consisteixen en l’agrupació controlada de gats sense propietari, degudament esterilitzats, que conviuen en un espai públic o privat, a càrrec d’organitzacions i entitats cíviques que vetllen pel seu benestar i on reben atenció, vigilància sanitària i alimentació.