El funcionament és simple. Introduir 50 cèntims, recollir el tiquet i entrar cap a dins. Un gest que ja s'ha repetit centenars de vegades aquest cap de setmana quan els nous lavabos han entrat en funcionament. El canvi salta a la vista: són nets i lluminosos. Unes qualitats que ja els han fet guanyar força adeptes. DAVID ROBLES, atenció al client Sanifair "Ahir, el dia de la inauguració van passar per aquí 1.500 persones. Està funcionant bastant bé." Un cop a dins, la joia de la corona és precisament el vàter, que incorpora un mecanisme automàtic de neteja i desinfecció. A més, les aixetes i els dispensadors de sabó i de paper funcionen amb sensors. Un sistema que permet estalviar en el consum d'aigua i d'energia. "Están mucho más higienicos, hay mucha más confianza para entrar y vale la pena pagar." "Però és tot molt automàtic i necessitarem explicacions." Durant els primers dies hi haurà personal d'atenció al client per informar del nou servei. Però aquests nous lavabos no són els únics que hi haurà a l'estació, aquesta mateixa nit començaran les obres en aquests altres que entraran en funcionament a mitjan abril.

Dos mesos després que s’anunciés, el nou sistema s’ha posat en marxa aquest cap de setmana. En només dos dies ja hi han passat més de 1.500 usuaris, que han pagat 50 cèntims per utilitzar el servei. La majoria valora molt positivament les obres que s’han fet “tot i que això comporti pagar”, diuen. Però també destaquen que “el canvi ha estat cap a millor”, ja que ara són més nets i lluminosos, i el servei és millor.

Durant els primers 15 dies de funcionament hi haurà personal d’atenció al client per informar els usuaris. Però aquests no seran els únics lavabos de pagament que hi haurà a l’estació. A mitjan mes vinent se n’obriran uns d’altres al centre del vestíbul.

50 cèntims a retornar

L’empresa alemanya Sanifair, responsable del servei, hi ha posat un preu de 50 cèntims. El mig euro es pot recuperar en forma de descompte si els usuaris fan una compra superior als 2,5 euros en alguns dels comerços de dins de l’estació de Sants. De moment només en són quatre, però Sanifair no descarta arribar a acords amb altres botigues.