Ni estudiants ni professors, aquests piquets els han barrat l'entrada des de primera hora del matí i en aquesta facultat avui no s'ha fet classe. "El bé comú sempre està per sobre del bé individual, nosaltres també ens estem perdent aquesta classe, nosaltres no tindrem aquests apunts, també ens repercuteix això mateix però lluitem per un bé que no només ens afecta a nosaltres, ens afecta a tots, ens afecta a tots com a estudiants." És la primera vaga d'aquest curs, però les peticions són les mateixes que les de les darreres aturades. "La privatització i la elitització de la universitat pública." Des de la secretaria d'Universitats però asseguren que el cas d'aquestes dues facultats ha estat aïllat i que en la majoria de centres la jornada ha transcorregut amb normalitat. "Els primers a manifestar-se han estat els estudiants de secundària, venen de diferents centres però tots amb una reivindicació comuna que els directors dels diferents instituts desobeeixin la llei impulsada pel ministres Wert". "És un atac flagrant contra l'immersió lingüística, el català està menyspreat i s'intenta trencar l'identitat que tenim com a poble." Els estudiants de secundària també han fet vaga i segons el mateix que la convoca, el sindicat d'Estudiants de Països Catalans, el seguiment ha estat massiu. Aquest vespre són els universitaris els que han convocat una concentració a la plaça d'Espanya, a tocar del Mobile World Congres.

La Secretaria d’Universitats ha informat en un comunicat que l’activitat acadèmica s’ha desenvolupat amb normalitat i la vaga ha tingut un seguiment molt baix, amb l’excepció de les protesstes que han impedit l’accés al campus de la UAB i en algunes facultats de la UB i la UPF.

A la Universitat de Barcelona no s’ha fet docència en 14 de les 18 facultats, però hi ha hagut una activitat docent normal a les facultats de Biblioteconomia i Documentació, Geologia, Farmàcia, Medicina i al Campus de Torribera. Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona hi han anat menys estudiants que en una jornada habitual i, segons fonts de la UAB, la vaga no ha tingut un seguiment homogeni i ha sigut diferent segons facultats i departaments. Per la seva banda, l’equip de govern de la UAB ha donat suport a “les legítimes demandes dels estudiants per reclamar una educació pública de qualitat”.

Les estratègies dels estudiants

A la Universitat Pompeu Fabra han bloquejat els accessos al campus de Ca l’Aranyó per impedir l’entrada d’alumnes i professors al centre. Algunes facultats de la UB han suspès també les classes.

Pel que fa als estudiants de secundària, unes 600 persones s’han manifestat aquest migdia a Barcelona, segons ha afirmat la portaveu nacional del SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), Mercè Amich. En l’altra manifestació, organitzada per AJEC, hi han participat unes 250 persones.

Foto: @SEPC_Poblenou

Carrets d’anar a comprar i cadires amuntegades han fet de trinxeres i han servit per barrar el pas als qui volien accedir al campus de Ca l’Aranyó de la UPF. Ha estat només una de les accions d’aquesta jornada de vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans amb el lema “Plantem cara: o els seus privilegis o la nostra dignitat!”.

Foto: @SEPC_Poblenou

 

A l’Edifici Històric de la UB, la secretaria s’ha vist obligada a suspendre les classes que hi havia previstes aquest dijous a la Facultat de Matemàtiques per les dificultat d’accés al recinte.

La protesta central, però, ha estat la dels estudiants de secundària, que a mig matí s’han manifestat al passeig de Gràcia i han tallat el carrer d’Aragó. Per la seva banda, els universitaris l’han convocada a les 19 h a la plaça d’Espanya.

Poc abans de les vuit del matí, una vintena de manifestants han tallat el trànsit durant 15 minuts en els dos sentits de la marxa de la ronda de Dalt, a l’altura d’Horta. Els talls s’han repetit a la B-30, a la sortida de Bellaterra.

[Foto: @SEPC_MUNDET]