Febrer de 1989. L'artista nord-americà Keith Haring, tota una icona de l'art urbà als anys 80, passa uns dies a Barcelona i acaba pintant un mural vermell de 33 metres al cor del barri xinès: una serp, una xeringa i un lema: "Todos juntos podemos parar el Sida". L'artista patia aquesta malaltia i en va morir just un any després. El mural no va resistir el pas del temps ni les obres de remodelació del barri. Al cap de tres anys es va enderrocar la paret que el sostenia. Avui, però, amb bates blanques, guants de plàstic i una cura gairebé científica, quatre restauradors del MACBA tornen a donar vida a les siluetes pop i expressives de Haring, just darrere el museu. Una reproducció possible perquè es va calcar l'obra original abans de la seva desaparició. SÍLVIA NOGUER, cap de restauració i conservació del MACBA "Evidentment nosaltres no podem reproduir la pinzellada de l'artista però si que intentem transmetre el missatge original" "És genial veure l'obra de Keith Haring altre cop a Barcelona. Està molt bé que la gent dediqui temps a restaurar-la" La iniciativa de recuperar el mural forma part del Projecte Raval Cultural, impulsat pel districte de Ciutat Vella, i té el suport de la Fundació Haring. S'inaugurarà el 27 de febrer.

Tots junts podem aturar la sida. Ignorància = por, silenci = mort” és el lema del mural que Keith Haring va pintar a la plaça de Salvador Seguí, al Raval, el 27 de febrer de 1989. L’artista va morir d’aquesta malaltia un any després, amb només 31 anys.

La presència del mural al barri va ser ben curta, ja que el 1992, durant el procés de reforma urbanística i en plena febre olímpica, l’obra de 30 metres de longitud per dos d’alçària va abandonar aquell emplaçament. Abans d’enderrocar el mur on es trobava (on ara hi ha la Filmoteca) es va fotografiar i realitzar-ne una còpia mitjançant unes calques. També es va conservar un tros de l’original, a fi de poder retrobar amb exactitud el mateix color de pintura plàstica que l’artista novaiorquès va fer servir. Els quatre restauradors que ara hi estan treballant són del MACBA i trigaran una setmana a reproduir l’obra que Haring va fer en només cinc hores. “És un procés lent però segur”, afirma Sílvia Noguer, cap de restauració del museu. “No podem reproduir la pinzellada de Haring però sí respectar-ne el disseny i la intenció: realitzar el dibuix a peu de carrer, a l’altura dels vianants. L’esperança és que es respecti. Si hi ha pintades, haurem d’intervenir”, explica.

Gràcies a una autorització de la Fundació Haring, que n’ha permès la reconstrucció, es preveu que el proper 27 de febrer, coincidint amb el 25è aniversari de la inauguració del mural, torni a lluir als carrers de Barcelona, i no gaire lluny d’on va crear-se. Serà als volts del MACBA, en una paret que uneix el carrer de Ferlandina i la plaça de Joan Coromines.

El mural, de 33 metres ,conviurà amb un altre, ‘Barcelona 1998’, d’Eduardo Chillida. La iniciativa, endegada pel districte de Ciutat Vella en col·laboració amb el MACBA, s’enmarca dins del projecte Raval cultural.