Entren a l'aula amb un repte difícil: sortir més tranquils i relaxats del que han arribat. I és difícil perquè són nens i perquè, com els passa als adults, controlar les emocions, les pors, les angoixes, etc. és, sovint, més complicat que aprendre a sumar o restar. En aquesta escola, des de fa tres anys, proven de fer-ho amb tallers de ioga. ROSER BASSEDAS, directora Escola Dolors Monserdà - Santapau "Pensem que tot el que ajuda a centrar els nens i les nenes a conèixer-se una miqueta millor, a observar-se per dintre, a saber com estan i saber expressar aquest sentiment de com estic, com em sento, és molt important." Les sessions són pensades i fetes per a nens. Per això l'activitat, tot i que es basa en els mateixos principis del ioga que fan els adults, és molt més dinàmica i creativa. MONTSE NOGUEROL, mestra de ioga "No s'han d'avorrir, sinó, no ho accepten bé, llavors la manera de fer això és fer formes jugades." ORIOL CARBONELL, alumne 2n de primària "Fem mandala, jocs." ETNIAT COLOMINAS, alumna 2n de primària "Em fa sentir millor i així quan començo la classe estic més relaxada." Un mètode similar és el que fan servir a Yogui Kids. En aquesta escola estan convençuts que inculcar ioga des de ben petits, o més aviat, mantenir habilitats, capacitats, que tenim innates n'és la clau. MAMEN DUCH, mestra i fundadora de Yogui Kids "No perdre el que tenim quan naixem. Jo crec que el nen quan neix és completament iogui: respira bé, la col·locació del cos és bona, la relaxació, la seva consciència, tot això, perquè quan arribem a l'adolescència no hàgim de tornar enrere." Aquesta és la primera i, per ara, única escola de ioga a la ciutat, dedicada exclusivament als infants si bé cada vegada és més freqüent trobar aquesta activitat en altres centres que no es dediquen exclusivament a això.

Tot i que es basa en els mateixos principis del ioga adreçat als adults, el de nens és molt més dinàmic i es practica sempre a través del joc. A través d’activitats divertides, els més petits aprenen a experimentar i a descobrir cos i ment. A l’escola Yogui Kids, la primera de la ciutat dedicada exclusivament al ioga amb infants, s’utilitzen les mateixes bases que al teatre. Fan servir la imaginació dels mateixos nens per crear les postures de ioga en moviment. Amb estiraments bàsics, fomenten l’elasticitat, la flexibilitat i la coordinació, per una banda, i la respiració, la concentració i la relaxació, per l’altra. Sempre ho fan, però, de manera divertida.

La fundadora d’aquesta escola de ioga per a nens és Mamen Duch, actriu de la companyia T de Teatre. Va ser fent classes a futurs actors que es va adonar de les mancances de concentració i les dificultats de relaxació dels joves. Està convençuda que practicar el ioga des de ben petits permet mantenir habilitats i capacitats que tenim innates. Aquesta és la clau i aquest és l’objectiu amb què prepara les sessions de ioga infantil.

Ioga a l’escola

A l’Escola Dolors Monserdà-Santapau fan tallers de ioga per als nens de primer i segon des de fa tres anys. Van començar quan s’hi va suprimir la sisena hora. Són sessions setmanals de 40 minuts com a màxim, en què grups de 14 o 15 nens poden iniciar-se en aquesta activitat. Des de l’escola l’han volgut promocionar perquè pensen que pot ser una eina molt útil per concentrar-se millor a l’aula i, en definitiva, per conèixer-se més i sentir-se millor.

Per la directora de l’escola, Roser Bassedas, l’aprenentatge emocional és clau perquè els nens tinguin un creixement saludable i això reverteix directament sobre l’aprenentatge acadèmic. Per això, diu, una activitat com el ioga té molt sentit dins del seu projecte educatiu.