De l'antiga nau del carrer de Puigcerdà, on hi vivien més de dues-centes persones, ara només en queda un solar tancat amb una reixa. Han passat més de sis mesos d'ençà que els Mossos van desallotjar-ne els ocupants. Tot i les esperances de molts d'ells de capgirar la situació, les reivindicacions continuen sent les mateixes. YAYA BAYO "Hasta hoy no he visto a nadie que tenga papel y trabajo. Solamente queremos vivir con dignidad, como otra gente." El principal escull amb què es troben els antics ocupants de la nau prové de la Subdelegació del Govern, que els exigeix un contracte laboral per tramitar-los els papers. CARLOTA FALGUERAS, Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments "S'han presentat una setantena expedients al Govern Civil amb tots els papers adequats que es necessitaven i el Govern Civil en comptes de resoldre-ho a Barcelona ho ha enviat a Madrid. Allà s'ha perdut." L'Ajuntament no té competències per regularitzar-ne la situació, però alguns grups municipals demanen més implicació. RICARD GOMÀ, portaveu municipal d'ICV-EUiA "Un compromís més a fons en la concessió de l'arrelament social, que sí que és competència de l'Ajuntament de Barcelona. És veritat que no és un pas del tot definitiu, però sí necessari per aconseguir la tramitació de papers." Alguns dels ocupants de l'antiga nau ara viuen en albergs que els proporciona l'Ajuntament. D'altres ho fan en nous assentaments que els permeten emmagatzemar-hi la ferralla que recullen. Insisteixen que no volen viure de la beneficència i reclamen una feina.

El passat mes de juliol, més de 200 persones van ser desallotjades de les naus industrials abandonades del carrer de Puigcerdà. Mig any després, la Xarxa de Suport als Assentaments, la FAVB i els subsaharians que vivien a l’antiga nau s’han tornat a trobar a l’espai, ara convertit en un solar, per denunciar que no s’estan complint els acords a què havien arribat amb les administracions per facilitar-los l’obtenció del permís de residència i treball.

El principal problema, segons expliquen, el troben amb la Subdelegació del Govern de l’Estat. Una setantena d’antics ocupants de la nau hi han enviat els papers necessaris -diuen- per regularitzar la seva situació. Tot i així, la resposta per part del Govern no ha arribat i la situació està encallada. Malgrat que l’Ajuntament no té competències per regularitzar-ne la situació, el grup municipal d’ICV-EUiA demana més implicació al consistori. El seu portaveu, Ricard Gomà, reclama un compromís en la concessió de l’arrelament social, un certificat que atorga permís de residència i permís de treball als immigrants. “És veritat que no és un pas del tot definitiu, però sí necessari per aconseguir la tramitació de papers”, conclou Gomà.

Els subsaharians desallotjats insisteixen que no volen viure de la beneficència i necessiten treballar. Molts d’ells expliquen que la solució no és allotjar-se en els albergs que els ha proporcionat l’Ajuntament i el que reclamen és una feina per poder valdre’s per ells mateixos. Bona part dels antics ocupants de la nau de Puigcerdà ara viuen en nous assentaments que els permeten emmagatzemar-hi la ferralla que recullen.