L’expansió del MACBA s’engega amb la recuperació de la Capella com a recinte expositiu, després de dos anys tancat a causa de la crisi i els problemes de finançament. Tot just s’hi sumen, també, la resta dels espais que fins ara el museu tenia llogats al FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i que ja s’han traslladat al Disseny Hub Barcelona. Però no serà fins passat l’estiu que aquests dos nous emplaçaments començaran a funcionar a ple rendiment.

L’objectiu és guanyar en metres quadrats però també fer un canvi de model, obrir-se a altres activitats i integrar-se a l’entorn, al Raval. Per aconseguir-ho, el director del MACBA, Bartomeu Marí, s’ha envoltat de dos assessors externs a llarg termini que han estat, històricament, molt vinculats al museu, la filòsofa Beatriz Preciado i l’historiador Valentín Roma. Aquest equip planteja un programa d’exposicions i activitats a partir de sis línies d’investigació crítica, que es desenvoluparan en els propers tres anys. D’aquesta manera, es vol convertir el MACBA en un laboratori de coneixements crítics, punt de trobada i de referència per a l’anàlisi de les pràctiques artístiques.

El nou MACBA tindrà una botiga de disseny, bar, restaurant, llibreria… És a dir, fonts d’ingressos que, segons Marí, permetran sufragar les noves activitats que, sovint, sortiran al carrer. L’equip té previst organitzar actuacions musicals, projeccions videogràfiques o performances a la plaça dels Àngels dirigides a un públic més jove.