Carmen Andrés s'ha plantejat la recollida d'avals com un contacte personal, fins i tot, porta a porta. Un dels últims suports el va trobar en un editor de Sants. Andrés fa valer l'experiència com a regidora i els contactes que ha fet aquests anys. CARMEN ANDRÉS, precandidata a les primàries del PSC "M'agrada parlar amb la gent, saber què pensen, i m'agrada demanar personalment el seu suport." Laia Bonet ha dissenyat una campanya de carrer, amb visites, per exemple, a mercats. ("Gràcies! -El meu suport ja el tens") És on es mou, diu, més gent del barri, a qui intenta convèncer per sumar-se a les primàries. Un procés al qual reconeix que s'hi ha llançat per l'experiència més que pel resultat. LAIA BONET, precandidata a les primàries del PSC "Si sóc aquí no és perquè sé que puc guanyar sinó és perquè crec que s'ha de plantar cara, plantar batalla en un moment de descrèdit de la política." Jaume Collboni va recollir avals la setmana passada a la Barceloneta. Durant aquestes dies trepitjarà altres barris de la ciutat. El diputat creu en la política del tu a tu, el contacte directe, fins al punt d'atrevir-se a ballar en un casal d'avis. JAUME COLLBONI, precandidat a les primàries del PSC "És qüestió d'estar molt a peu de carrer, i de deixar que la gent et proposi i et convidi. I si et conviden en un casal de gent gran i et conviden a ballar, has de ballar." Manel Fernández es presenta com l'únic aspirant que mai no ha tingut cap càrrec públic. Amb una taula itinerant, ha començat recollint avals dels ciutadans, que veu més fàcil d'assolir que no els de militants del partit. MANEL FERNÁNDEZ, precandidat a les primàries del PSC "Hi ha diferents agrupacions que no ens han donat la possibilitat d'anar-hi, i no és qüestió d'assenyalar-les." Rocío Martínez-Sampere alterna reunions sectorials amb visites als barris. En la que va fer a Sant Andreu, va buscar suports en un casal i també entre els comerciants. Però no només una signatura. (M'interessa que poguessis aportar una idea). Busca idees i inquietuds per teixir complicitats. ROCÍO MARTÍNEZ-SAMPERE, precandidata a les primàries del PSC "Quan més gent s'impliqui amb voluntat i idees, més fort podrà ser el projecte polític que vull representar." Jordi Martí ha optat per actes reduïts com aquest en una llibreria per contactar amb avaladors. Veu en la trajectòria d'anys a l'Ajuntament, un avantatge. JORDI MARTÍ, precandidat a les primàries del PSC "Probablement hi ha l'avantatge que hi ha molta gent que diposita aquella confiança necessària de pensar aquesta persona sap de què parla." Admet, això sí, menys sintonia amb els militants, excepte els que, com ell, també són crítics amb la direcció.

La regidora Carmen Andrés és, de moment, l’única aspirant que ha anunciat que ja té els suports mínims necessaris. Durant aquestes setmanes, Andrés s’ha plantejat la recollida d’avals com “un treball diari per convèncer, xerrar i intercanviar inquietuds”. La regidora ha optat per buscar suports porta a porta amb persones amb qui ha contactat durant els anys d’edil a l’Ajuntament, una de les característiques que, segons ella, la diferencia de la resta de precandidats.

Laia Bonet veu en les primàries “una ocasió per obrir els partits i les decisions que prenen a la ciutadania”. L’exdiputada ha optat per visitar barris i entitats, combinat amb la presència a les xarxes socials. “Una campanya molt de carrer, escoltant i fent pedagogia sobre regeneració democràtica”. Bonet assegura que les seves expectatives són més de mètode que no de resultat, i que participa en les primàries no tant pel convenciment de guanyar sinó per regenerar la política.

Jaume Collboni es mostra satisfet del ritme de recollida d’avals i defensa les primàries com una forma de fer política radicalment diferent. “Ho estem fent a bon ritme, barri a barri, veí a veí, escoltant i compartint”, explica. Assegura que s’està trobant una bona acollida, malgrat admetre que als ciutadans aquest procés “els sembla una pel·lícula americana”. El diputat centra l’eix de la precampanya en la defensa dels drets socials, que creu que la crisi i la dreta han deixat de banda.

El metge i militant Manel Fernández es presenta com “el més crític del PSC i alhora el primer defensor del partit”. S’ha llançat a recollir avals dels ciutadans en taules itinerants pel carrer i veu difícil aconseguir els suports de militants. “Veig moviments per tancar-me les portes. Hi ha agrupacions que no m’han donat la possibilitat d’anar-hi”, afirma. Fernández ha signat davant notari una declaració en què es compromet, si surt escollit candidat, a rebaixar-se el sou i limitar el mandat a quatre anys, entre d’altres.

Rocío Martínez-Sampere compagina en aquesta precampanya les visites a barris amb actes sectorials. El tret que la caracteritza és que, a banda de recollir signatures, demana la implicació als avaladors amb l’aportació d’una idea. “Entenc que com més gent s’impliqui amb voluntat i idees, més fort podrà ser el projecte polític que vull representar”, assegura. La diputada creu que els lideratges són necessaris, però afegeix que en el seu equip aposta també pels lideratges transversals.

Jordi Martí assegura que ha rebut avals de “gent espontània” a través de la xarxa, però per donar a conèixer el projecte i i recollir avals ha optat per actes sectorials. No amaga que els anys d’experiència a l’Ajuntament juguen a favor seu. “Molta gent sap de quin peu calço i dipositen la confiança a pensar que sé de què parlo”, explica. Admet, això sí, que serà més complicat trobar l’aval de militants, amb qui “és més difícil trobar amb qui sintonitzes”, però afegeix que els que són crítics amb la direcció se li han apropat.

Sense previsió de participació

Just a l’equador de la precampanya, el PSC de Barcelona ha presentat el material que repartirà per difondre les primàries i recordar que hi poden votar tots els ciutadans residents a la ciutat majors de 16 anys. Per fer-ho caldrà inscriure’s a un registre i pagar un euro. La federació, però, no s’atreveix a fer cap previsió de participació. L’objectiu és ampliar el registre d’afiliats, uns 10.000, en 5.000 o 6.000 més -gràcies als avals de les precandidatures-, tot i que no tots després acabin votant.