Ja fa gairebé 50 anys d'aquestes imatges... El concurs de Can Jorba, que es feia al Portal de l'Àngel, va donar a conèixer les primeres torres a la ciutat, amb el dos de set com a castell més difícil. Fruit d'aquest concurs va néixer la primera colla de la ciutat, els Castellers de Barcelona, l'any 69. A partir del 93 es va iniciar la creació de la resta de les colles de la ciutat: la de Sants, la de la Vila de Gràcia, la del Poble-sec, els ja desapareguts Castellers de Sarrià, la colla de la Sagrada Família i el 2010, la Colla Jove de Barcelona. Justament, el mateix any la Unesco va declarar els castells patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Uns valors recollits en aquest vídeo, en què participen diferents castellers de la ciutat. Tota la història de les colles de la ciutat està recopilada en aquesta exposició, al pati de l'Ajuntament. La mostra celebra els 20 anys de la primera Diada Castellera de colles locals de la Mercè. Una diada que en principi s'havia d'estrenar el 93 però que és va cancel·lar per la pluja.

La tradició castellera a la ciutat ve de lluny, fins i tot abans de la formació de la primera colla. Prova d’això n’és que enguany es compleixen 50 anys del primer Gran Trofeu Jorba-Preciados, un concurs casteller que va reunir les set formacions que existien aleshores. Només se’n van celebrar tres edicions, fins a les Festes de la Mercè de 1966.

Tres anys després, va néixer la primera colla castellera de la ciutat, els Castellers de Barcelona. De les formacions que existeixen actualment, són la quarta més antiga per darrere dels Nens del Vendrell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

No va ser fins a 1993 que es va formar una altra colla, els Castellers de Sants. La presentació oficial es va fer el 9 de maig a la plaça de Bonet i Muixí, que s’ha convertit en l’epicentre de l’activitat castellera dels borinots i se suma a la llista de places de nou de la ciutat.

Els Castellers de la Vila de Gràcia es van crear el 1996. La colla explica que a finals del segle XIX hi va haver un precedent casteller a la vila, els Xiquets de Gràcia, formada per treballadors procedents del camp de Tarragona. A finals de la darrera temporada van posar un peu en els castells de nou després de descarregar el primer 3d9f.

Els Castellers del Poble Sec celebren enguany el 15è aniversari de la colla. La temporada que tot just comença també serà un punt d’inflexió per als de la camisa blau cel perquè estrenaran un local d’assaig.

Quatre anys després, els Castellers de la Sagrada Família es van posar la camisa verda. No va ser fins a 2010 que es van convertir en colla de set. Els grans reptes de la temporada 2013 van ser el 2d7, que van descarregar al juny, i el 4d8 que van carregar a la plaça de Sant Jaume durant la diada de la Mercè.

La formació més novella de la ciutat és la Colla Castellera Jove de Barcelona. Els de la camisa grana es van fundar el 2010 amb l’objectiu d’aixecar castells amb una nova filosofia. Els primers castells de set de la Jove van arribar el 2011.

La mostra es pot visitar gratuïtament al pati de l’Ajuntament fins al 16 de gener. Després, l’exposició recorrerà diverses cases de la festa de la ciutat.