Força, equilibri, valor i... turisme. Aviat les colles castelleres oferiran visites turístiques durant els assajos. Es tracta d'una iniciativa que impulsa la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que engegarà una prova pilot aquesta temporada a la ciutat. RAMON MORENTÍN, president dels Castellers de Barcelona "Hem d'ofeir com funciona, quins són els budells dels castells. Perquè molta gent els veu a plaça però el que interessa és com es fan les coses i com es treballen". L'objectiu és que els visitants puguin viure en primera persona aquesta tradició sense haver d'esperar a les diades dels caps de setmana. Per a les colles, obrirà una via més de finançament. RAMON MORENTÍN, president dels Castellers de Barcelona "Qualsevol vinguda és bona, a més si aquesta font d'igressos ve d'una manera amb què estàs ensenyant lo teu és importantíssim". De fet, algunes colles de la ciutat ja han provat experiències similars sovint gestionades per intermediaris. Els Castellers de Barcelona, de Sants i de la Vila de Gràcia seran les primeres colles que posaran en pràctica aquest projecte, però la idea és que s'estengui a tot Catalunya. Us ho ha explicat des del local d'assaig dels Castellers de Barcelona, Meritxell Hernández.

L’objectiu de la CCCC és aglutinar l’oferta de visites turístiques als assajos de les colles castelleres. La coordinadora obrirà un portal web amb central de reserves, en què les colles oferiran els assajos que més s’adeqüin al calendari. D’aquí a dos mesos se n’engegarà una prova pilot en tres colles de la ciutat: Castellers de Barcelona, Castellers de Sants i Castellers de la Vila de Gràcia. La intenció és estendre el projecte arreu de Catalunya.

Els beneficis que s’obtinguin es quedaran per a les formacions i també se’n destinarà una part al conjunt del món casteller. Des dels Castellers de Sants, consideren que la finalitat de la iniciativa no ha de ser únicament recaptatòria, però agraeixen que s’obri una nova via de finançament per a les formacions.

La visita començarà amb una introducció teòrica. Després, els visitants podran presenciar l’assaig i, si ho volen i la colla ho veu factible, podran participar-hi. En acabat, se’ls oferirà un refrigeri. Això sí, la CCCC no vol en cap cas que les visites interfereixin ni distorsionin l’activitat castellera.

Un projecte que unificarà l’oferta turística de les colles

Fins ara, cada colla gestionava les visites turístiques als assajos. Normalment, hi ha empreses intermediàries que fan de pont entre les colles i els grups turístics. Aquest model és el que fins ara han seguit, per exemple, els Castellers de la Vila de Gràcia. A la Sagrada Família i al Poble Sec, per exemple, rebien grups d’escolars francesos que visitaven la ciutat. Els borinots, per la seva banda, convidaven a assistir a un assaig gratuïtament als turistes que s’interessaven pels castells o per la colla. Una altra via per donar a conèixer els castells a l’altre costat de les fronteres és la difusió a través de la xarxa. Diverses colles de la ciutat han dedicat un espai als webs per adreçar-se al públic estranger, com els Castellers de Barcelona, els de la Vila de Gràcia i la Jove de Barcelona

La fórmula més estesa fins ara és designar uns responsables que es dediquen a atendre els turistes. El fet que habitualment siguin grups reduïts facilita que puguin presenciar els assajos i participar en alguna prova sense alterar els objectius tècnics de la colla. A la Sagrada Família, matisen que en els casos de grups més nombrosos l’equip tècnic prefereix que les visites no coincideixin amb assajos clau del calendari. En aquest sentit, el president dels Castellers de Barcelona, Ramon Morentín, considera que “els visitants que assisteixin als assajos han d’entendre l’actitud que s’ha de mantenir: silenci i concentració”. Els Castellers del Poble Sec van establir uns paràmetres a l’hora d’accedir a aquestes visites, per exemple, limitar-les a entre dues i tres cada mes.

La festa catalana, mostra de cultura popular per a turistes

També amb l’objectiu d’apropar la cultura catalana als turistes que visiten la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona organitza la Festa Catalana des de 2012. Durant els mesos de primavera i estiu, cada cap de setmana es programen actuacions castelleres i de falcons acompanyades pel bestiari barceloní a l’avinguda de la Catedral. Durant l’actuació es fan comentaris en castellà, anglès i francès que ajuden a comprendre les construccions.