CRISTÒFOL ORTOLÀ, Responsable del sector del lleure de CCOO "No estem disposats a negociar la misèria dels nostres treballadors i les nostres treballadores, el que volem és un mínim de dignitat per a aquest col·lectiu, davant d'això l'única opció que ens queda és cridar a la mobilització"

Els sindicats Comissions Obreres i UGT recorden que els treballadors del lleure educatiu i sociocultural han viscut des de 2011 una pèrdua de poder adquisitiu d’un 8%. En l’última reunió amb les patronals, i després de “més de 1.100 dies negociant” el nou conveni -el tercer-, que afecta més de 25.000 persones, l’oferta empresarial va ser, a més de la congelació dels sous durant quatre anys, un increment del 0,5% a partir de gener de 2015 i la pèrdua de l’IPC català “com a element de referència per a l’actualització anual dels salaris”. Unes propostes que han tingut com a reacció la convocatòria de mobilitzacions com a mesura de pressió per assolir un acord “que no estigui basat únicament en els esforços de la classe treballadora”.

Les aturades de 15 minuts previstes per als dies 6 i 13 de febrer es repetiran en diverses franges: de 8.15 a 8.30 h, d’11.15 a 11.30 h, de 13.15 a 13.30 h, de 17.15 a 17.30 h i de 18.15 a 18.30 h. Si res no canvia, el 20 de febrer es reprendran les accions a la plaça de Sant Jaume, on un grup d’empleats pensa apassar-hi la nit. I per al 6 de març s’ha convocat una vaga general de 24 hores.

Segons els representants dels treballadors, les patronals “estan jugant amb foc” i lamenten que s’hagin tancat en banda quan, asseguren, ells han estat “flexibles en la negociació, ajornant la inclusió de nous drets sociolaborals o la revisió d’alguns ja existents”. Ja el novembre passat, els afiliats de CCOO van acordar en assemblea negar-se a acceptar una proposta que, diuen, “es basa exclusivament en la precarització dels salaris i la pèrdua de drets” i que “respon a interessos particulars i no a una necessitat de caràcter sectorial”.