Els xeremiers de flabiols, les simbombes o els glossadors van traslladar ahir al vespre l'esperit de sa Pobla a les places de Gràcia. Centenars de persones es van concentrar a la plaça de la Vila de Gràcia per iniciar la cercavila, encapçalada a ritme de batucades i balls de bastoners, fins a la plaça de la Virreina. Allà els esperava una altra foguera i també la carn i els botifarrons. Fa més de 20 anys que se celebra aquesta festa al barri, i ja s'ha convertit en una cita imprescindible per illencs i barcelonins. TONI TORRENTS, impulsor dels Foguerons de Gràcia "Per jo la part més bonica d'aquesta festa és la germanor que s'ha creat entre el districte de Gràcia. Tota la gent que ve per aquí, tots els mallorquins que hi ha a Barcelona i tota la gent de Mallorca que som allà i venim aquí."

Enguany, els foguerons estan repartits per les places de la Virreina, del Diamant, del Gato Pérez i del Raspall. També als carrers de Verdi, Joan Blanques, Tordera i Llibertat. Centenars de persones s’han concentrat a la plaça de la Vila de Gràcia per iniciar la cercavila encapçalada pels gegants de Gràcia. A ritme de batucades i balls de bastoners la rua ha arribat a la plaça de la Virreina, on s’ha donat per iniciada la festa del Foguerons amb els diables de Gràcia i altres grups de cultura popular procedents de sa Pobla. Les fogueres de Sant Antoni han començat a cremar al voltant de les 21.30 h i els assistents han començat a coure-hi la carn i els botifarrons fins ben entrada la nit.

La història dels Foguerons de sa Pobla

Sa Pobla és un poble de l’illa de Mallorca, on cada any per Sant Antoni se celebra una ancestral i tradicional festa, i on els foguerons, els xeremiers de flabiols, les simbombes, els glossadors i cantadors en són els protagonistes. L’any 1993 Toni Torrents va prendre l’iniciativa de portar l’esperit d’aquesta festa als carrers i places de la Vila de Gràcia i, des de llavors, la festa esdevé cada any punt de trobada d’illencs i barcelonins.