Sessió fugaç i sense acord. El pla del PSC ha quedat en un no-res en poc més de 50 minuts. Jordi Martí ha posat sobre la taula mesures per aplicar en 29 barris amb més desigualtat social. Accions per frenar una fractura que els socialistes veuen a venir. El govern ha exhibit un augment de la despesa social i ha aportat dades per desmuntar l'anàlisi de Martí. Unes xifres de 2012 segons les quals les desigualtats entre barris s'han frenat i s'albiren símptomes de millora. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "No dic ni de bon tros que estiguem bé. Només constato que comencem a anar millor. Diem no al seu mètode però els convidem per enèsima vegada a seure per parlar de tot sense cap reserva." JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "La seva sensibilitat davant del que estem posant avui sobre la taula, davant d'aquest plenari senyor Forn és nul·la. I sap que jo he estat disposat sempre a seure amb vostès i a discutir-ho. No només no ens han fet cas, sinó que ens han enganyat." Martí només ha rebut el suport d'Iniciativa, ferm opositor a les inversions del govern. Esquerra NO ha compartit les solucions ni l'anàlisi que el PSC ha fet dels barris més necessitats. El PP, en canvi, ha retret a Martí que hagi convocat el ple per motius partidistes. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostè està més preocupat per les primàries del PSC que no pas per Barcelona." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Com és possible que la inversió a la Barcelona del luxe multipliqui per dos la dels barris amb problemes estructurals d'habitatge?". JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Perquè hi hagi una sola Barcelona, és el que nosaltres hem buscat al seu document i no hem trobat. Hem trobat una visió clàssica." El primer ple de 2014 ha evidenciat una vegada més la distància entre el govern municipal i el PSC. Els socialistes es van abstenir a inicis de mandat per afavorir l'aprovació del full de ruta, però més enllà d'aquest acord, difícil de gestar, l'entesa entre tots dos ha estat pràcticament nul·la amb oferiments al diàleg que no han portat enlloc.

Els grups municipals han celebrat aquest divendres en un horari poc habitual -ha començat a les 8.45 h- un plenari extraordinari a petició del PSC per combatre les desigualtats socials i alhora buscar el compromís del govern de Trias perquè elabori un pla d’accions als 29 barris més desafavorits de la ciutat. Aquest pla d’actuació immediata ha de permetre destinar-hi 300 milions d’euros d’inversions municipals fins a 2020, i ha d’evitar, segons els socialistes, un “esclat social” i també una ciutat dual.

El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, s’ha referit a l’Enquesta metropolitana de condicions de vida, que constata que la pobresa està creixent a Barcelona: si el 2006, el 10% dels barcelonins més rics ho eren vuit vegades més que el 10% de barcelonins més pobres, el 2011 ja es multiplicava per 16. Martí ha explicat que apareixen o s’agreugen nous fenòmens, com els aturats de llarga durada, la pobresa energètica, els desnonaments (uns 20 diaris). I ha dit, a més, que “la desigualtat no només genera pobresa, sinó que està afectant el capital social: la confiança entre veïns i l’associacionisme”. El portaveu socialista ha recordat que la petició d’aquest ple va ser fruit de les trobades que a finals de l’any passat els socialistes van fer amb veïns i entitats d’una trentena de barris que els indicadors econòmics i socials assenyalen com a més necessitats.

Per tot plegat, Martí ha presentat dos documents amb què es vol impulsar plans transversals com els de la Llei de barris del govern tripartit. La proposició del PSC inclou també mesures com ara un pla de millora dels equipaments educatius, noves escoles bressol i impulsar l’alfabetització digital. Es reclama, a més, un pla de xoc de treball juvenil, programes d’ocupació activa i polítiques d’inserció laboral per a col·lectius amb dificultats; així com posar en marxa un centre de serveis socials a tots els barris amb indicadors de fractura, fer polítiques contra la pobresa energètica i establir una renda garantida de ciutadania. Pel que fa a l’espai públic, el document exigeix més seguretat, neteja i accions de microurbanisme.

El PSC només ha rebut el suport d’ICV-EUiA. El portaveu del grup, Ricard Gomà, ha defensat la necessitat d’aquest pla de barris “vist el creixement de la pobresa i la desigualtat a la ciutat”. Ha assegurat que Barcelona s’està veient afectada per una “segona onada d’impactes de les retallades” i que per això “l’Ajuntament ha de reaccionar per evitar que cada cop més barcelonins estiguin socialment exclosos”. Gomà ha acusat el govern municipal de centrar les inversions a les zones més cèntriques i riques, mentre s’escatimen -ha assegurat- recursos als barris més desafavorits.

El PP ha votat en contra del pla, segons Alberto Fernández Díaz perquè considera que no és assumible -pel “seguidisme” amb Iniciativa- ni conseqüent amb les polítiques pactades pels socialistes amb el govern municipal, que van permetre aprovar el Programa d’Actuació Municipal. Fernández Díaz ha acusat Martí de presentar un “mini PAM” i fer campanya per a les primàries del PSC: “Faci-ho al carrer de Nicaragua, no en aquest plenari, que és la casa de tots els barcelonins i no pas la ‘casa del pueblo’”, li ha recriminat.

Jordi Portabella, d’ERC+DCat+RCat, ha dit estar d’acord en la diagnosi de la situació econòmica i social que han fet els socialistes, però ha afegit que no ha trobat al document veritables solucions útils en la realitat actual, sinó “respostes clàssiques que ja no serveixen per garantir la igualtat de drets socials entre tots els barcelonins”. Portabella també ha posat en qüestió la tria dels 29 barris més desafavorits feta, i ha posat com a exemple Sant Martí de Provençals, que no apareix al pla i que té menys renda per càpita que d’altres que sí que hi surten. Els republicans s’han abstingut, però han aprofitat per demanar al govern “més sensibilitat per fer front a les desigualtats que la crisi està generant a la ciutat”.

Des de l’executiu s’ha admès que, tot i assistir al debat amb una visió constructiva per defugir la picabaralla amb l’oposició, l’acord és difícil, ja que la proposició fixa inversions fins a 2020, quan el pressupost per a 2014 ha hagut d’aprovar-se sense poder-lo pactar amb cap grup. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, assegura, a més, que l’Ajuntament ja està fent moltes polítiques per fer front als efectes de la crisi. De fet, les dades de 2012 (no les de 2011, que són les que ha donat el PSC, quan encara governaven) indiquen -segons Forn- que s’ha frenat el procés d’augment de les desigualtats, sobretot gràcies a l’acció del govern municipal”: “Invertim on més cal per ajudar a reactivar l’economia”, ha dit.

Forn creu que els socialistes s’equivoquen tant en el diagnòstic com en la recepta: “diem no al seu mètode, però els convidem per enèsima vegada a seure per parlar de tot”, ha conclòs. Martí ha considerat, per la seva banda, una falta de respecte que el govern “faci servir unes dades de 2012 sobre la riquesa als barris que no han estat publicades ni compartides amb la resta de grups”.