Els 350 treballadors del Gran Teatre del Liceu poden respirar més tranquils, o com a mínim, de moment. La direcció del teatre ha aixecat l'expedient de regulació d'ocupació temporal que estava previst per al juliol gràcies a la programació d'una òpera. Això sí, s'hauran de negociar noves condicions per als treballadors que permetin no destruir llocs de treball. Aquesta és una de les mesures del Pla estratègic i de viabilitat que s'ha dissenyat per als propers tres anys i que vol tornar l'estabilitat al teatre. ROGER GUASCH, director general del Liceu "Els últims sis mesos que hem passat que què li passava al Liceu, que què no li passava al Liceu, ara té una base per tirar endavant, jo crec que ben fonamentada. És hora que tots ens hi posem a treballar però el que ara convé és desenvolupar-lo." Per desenvolupar-ho, també es renegociarà el deute del teatre i s'augmentaran els ingressos d'explotació com la venda d'entrades i les visites guiades. "Un cop aprovat el Pla estratègic i de viabilitat del Liceu per als propers tres anys, el Patronat ha decidit reunir-se d'aquí a un mes per buscar les fórmules que en garanteixin l'aplicació. Us ho ha explicat desde la Rambla, Eduard Colldecarrera."

L’ERO temporal del Gran Teatre del Liceu s’ha pogut aixecar gràcies a la programació de l’òpera de George Gershwin ‘Porgy y Bess’, una decisió que confirma, doncs, l’estratègia que va anunciar al novembre Roger Guasch a la direcció del teatre des del 4 d’octubre de 2013.

No obstant això, l’organització d’una òpera no és suficient per garantir la sostenibilitat econòmica del teatre i, per això, es necessitaran més mesures d’ajust. Una de les possibilitats que es podria plantejar és la rebaixa de sou general de tots els treballadors, una mesura que encara s’ha de negociar amb el Comitè d’Empresa. A més, per fer front a la reestructuració del deute, es buscaran noves fonts d’ingressos amb l’objectiu d’arribar a un equilibri econòmic a partir de l’any 2014-2015.

Els tres pilars del pla de viabilitat presentats aquest divendres són salvaguardar l’esperit artístic del Liceu, garantir la sostenibilitat econòmica i dissenyar un projecte social compromès amb el món musical, cultural i la societat en general.

En el termini d’un mes està previst que es reuneixi de nou la direcció del Liceu amb el Patronat amb l’objectiu de definir les fórmules per garantir l’aplicació d’aquest pla de viabilitat.

La primera fase de l’ERO temporal del teatre va tenir lloc del 2 al 24 de setembre de 2013, i va afectar 350 treballadors. Durant aquestes tres setmanes el Ministeri d’Ocupació va denegar la prestació d’atur als treballadors, que van reclamar a l’Ajuntament que intervingués en la gestió del teatre per tal de garantir-ne el futur.

L’exercici 2013-14 del Liceu s’ha tancat amb un dèficit de 4,7 milions d’euros i ara el deute bancari global a renegociar és de 15,7 milions.