És un gest més d'unitat contra la reforma sindical i els efectes que té. 100.000 treballadors catalans de sectors com el metall, la funció pública o els mitjans de comunicació, tenen el conveni col·lectiu caducat i 600.000 més estan pendents que al llarg d'aquest any se'ls renovi. Per això, els sindicats reclamen que es desencallin moltes de les negociacions. JOSEP MARIA ÁLVAREZ, secretari general d'UGT Catalunya "Els empresaris no poden continuar amagant-se darrere de la crisi per bloquejar els convenis col·lectius, per intentar que no s'apliquin els convenis per la via de la caducitat." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CC.OO. Catalunya "Foment del treball que prengui nota: o desbloquegen la negociació col·lectiva, o portarem el conflicte al carrer, paralitzant les empreses i la negociació col·lectiva la desbloquejarem nosaltres i aconseguirem fer avançar els drets laborals." Els treballadors amb els convenis caducats depenen de la voluntat dels empresaris que prorroguin, mentre dura la negociació, les condicions laborals, socials i econòmiques aconseguides. Una qüestió en què també pot intervenir la justícia, que en el cas, per exemple, dels transports va obligar la patronal a mantenir el conveni.

Segons els sindicats, les patronals bloquegen la negociació col·lectiva, i afirmen que els convenis són “l’únic mecanisme que permet que es redistribueixi la riquesa i s’eviti la desigualtat”. El secretari d’acció sindical de CCOO a Catalunya, José Cachinero, afirma que durant el 2013 els sindicats van treballar molt per evitar que caduquessin molts textos de negociació col·lectiva. Segons els sindicats, dels 86 convenis en risc de caducar-se, n’hi ha set que depenen dels pressupostos de la Generalitat. Una situació, diuen, que suposaria la pèrdua de drets de molts treballadors.

Unes 200 persones han participat en la manifestació d’aquest dimecres, que ha arribat a la seu de Foment del Treball i, després, ha continuat fins al Parlament per protestar contra l’aprovació dels pressupostos.