Tot va començar fa un any, quan el Julio, un veí de Porta, va decidir donar un ús a aquest solar abandonat. JULIO MORRÀS, Porta'm a l'hort "Sóc veí d'aquí del barri, i vaig decidir que alguna cosa s'havia de fer amb aquest espai. Vaig anar a l'associació de veïns i vaig preguntar: 'quines necessitats hi ha al barri? què podem fer en aquest solar?' I bé, en reunions, vam fer una comissió i va sortir un projecte de jardí socioterapèutic, que és el que vam presentar a l'Ajuntament de Barcelona." Era una de les propostes del concurs pla Buits. Una iniciativa municipal que pretén revitalitzar diversos espais com aquest amb la col·laboració dels veïns i entitats. RUBÉN DÀVILA, Porta'm a l'hort "Vam arribar a un acord que ells ens netejarien tot l'espai, traurien la llosa de formigó, traurien les tanques publicitàries, també traurien el mur que tancava el solar i posarien una tanca més permeable, en la qual la gent des de l'exterior pot veure l'activitat que hi ha a l'interior. Llavors ens ho van donar com a net, preparat perquè nosaltres entréssim, comencéssim el replanteig, a ficar els bancals, a picar, i ara estem en el procés de fer el muntatge dels bancals, tallant fusta, recollint palets…" Els veïns volen transformar l'espai en un jardí socioeducatiu terapèutic. Al projecte Porta'm a l'hort es busca la màxima participació a partir de jornades de treball. La propera serà el primer cap de setmana de febrer. En el disseny es tenen molt en compte els criteris mediambientals i de sostenibilitat. ANDREU TORRES, Porta'm a l'Hort "Vamos colaborando con gente como, por ejemplo, un biólogo, biólogos que tiene idea de cómo diseñar un espacio donde las propias plantas que tú pongas, actuan de control biológico contra las plagas, contra mosquitos". El projecte té, a més, un vessant educatiu, amb la participació de tres escoles del barri. També hi ha programades activitats amb una associació de discapacitats de Porta.

Sota el lema “Porta’m a l’hort”, un grup de voluntaris treballa de valent per tal de condicionar la terra i començar-hi a plantar. Aquest espai vol esdevenir un lloc de cohesió social i participació, que funcioni com a espai terapèutic. A banda de l’Associació de Veïns de Porta i els voluntaris, també hi ha implicades en el projecte tres escoles i una associació de discapacitats del barri. El primer cap de setmana de febrer es farà una jornada de treball.

Sis horts i jardins en el projecte del pla Buits

Dels 15 solars de Barcelona gestionats per diferents entitats, n’hi ha sis que es convertiran en hort: al carrer de Roger de Flor (Dreta de l’Eixample), a la font de la Guatlla (Font de la Guatlla), al carrer del Cardenal Sentmenat (Sarrià), al solar de Congrés (Horta), a l’espai del carrer del Camp del Ferro (Sagrera) i al carrer de Cristóbal de Moura (Provençals del Poblenou). Al barri de Vallcarca i els Penitents també se n’havia de fer un, però l’oposició dels veïns va fer retirar el projecte.