A la descoberta de la Barcelona més llaminera. Coneixem la modernista, o la del 1714, però la relació de la ciutat amb aquest producte arribat de les mans d'Hernán Cortés no és gaire coneguda. La primera parada, la granja Viader. Originaris de Cardedeu la família Viader va introduir una de les begudes de cacau més conegudes a casa nostra. La següent parada ens porta fins al carrer del Carme. Aquí és on estava situada l'antiga fàbrica de xocolata Ametller. La primera a industrialitzar-ne el procés de producció. La ruta també ens recorda un dels noms propis que més han fet per la xocolata a la ciutat. Els Escribà, en concret l'Antonio, que va canviar l'antiga mona de pa de pessic per la filigrana d'ous de xocolata actual. Altres noms propis, com el de la xocolateria Fargas. Des de 1828, són especialistes en la versió més elegant, la dels bombons. I en la ruta de la xocolata, no pot faltar, el carrer del Petritxol. Aquí trobem les granges que ofereixen els clàssics melindros o ensaïmades acompanyats de xocolata desfeta. I no hi ha millor punt final a aquesta ruta que descansar els peus asseguts davant d'una bona tassa fumejant de, sí, és clar, xocolata desfeta.

Els responsables d’aquesta proposta són un grup d’historiadors que han format l’empresa Materia BCN. Conèixer com la xocolata va començar a ser una de les grans activitats de l’alta burgesia allà al 1700 o bé com el procés industrial de fàbriques com la Garriga van acabar amb la fabricació artesanal de la xocolata.

Hi ha espai també en la visita guiada de descobrir noms propis com el dels Escribà: la fal·lera artística de l’Antonio va portar a la família a inventar les, ara ja clàssiques, mones de xocolata. El descobriment d’un dels establiments més antics de Barcelona, fundat l’any 1828, la xocolateria Fargas, dóna peu a explicar l’origen de la paraula “bombó”.

Aquesta ruta plena de curiositats i rigor històric es corona, com no podia ser d’una altra manera, amb una bona tassa de xocolata desfeta.