CRISTINA FERNÁNDEZ, Tanquem els CIE "Avui els polítics han vist al Centre d'Internament persones que han estat agredides per la Policia, han vist els cops, han vist la situació vital, han pogut estar també amb els familiars a la sala d'espera veient una mica la situació de persones que estaven sense papers."

Els sis diputats, d’ERC, ICV-EUiA i la CUP, acompanyats de l’eurodiputada dels Verds alemanys Franziska Keller, han pogut parlar durant 10 minuts amb diferents interns que els han explicat quina és la situació actual al centre. A la visita hi han participat els diputats catalans Isabel Vallet, de la CUP; Sarà Vilà i David Companyon d’ICV-EUiA; i Pere Bosch i Marta Vilalta, d’ERC.

Han assegurat que el clima de tensió i violència ha crescut considerablement les últimes setmanes. Alguns interns han denunciat al jutjat, amb el suport de SOS Racisme i altres entitats, cops i vexacions a les dutxes del centre, on no hi ha càmeres de seguretat. Les presumptes agressions es van produir especialment el 31 de desembre i l’1 de gener. Arran d’aquests fets, una cinquantena d’interns es van declarar en aquell moment en vaga de fam, i encara avui cinc continuen amb la protesta.

L’eurodiputada Keller ha assegurat que “mai  noli havien denegat l’accés com a política” a un centre d’internament de cap país europeu. Atesos els últims esdeveniments, el PSOE ha demanat la compareixença urgent al Congrés del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. També Convergència i Unió va demanar al Govern espanyol el mes passat un informe anual sobre la situació als CIE. Aquest dissabte, a les 17 h, la plataforma Tanquem els CIE ha convocat una manifestació a les portes del centre de la Zona Franca.

Fa just dos anys, el 6 de gener de 2012, el ciutadà guineà Idrissa Diallo va ser trobat sense vida en aquest centre. I més recentement, el 3 de desembre, es va suïcidar, segons la versió oficial, el ciutadà armeni Aramis Manukyan, conegut com a Alik. Els seus companys de reclusió asseguren, però, que prèviament havia rebut cops i que se l’havia traslladat a una cel·la d’aïllament, on va cridar durant hores abans de morir.

A aquest polèmic cas s’hi ha referit també el síndic de greuges, Rafael Ribó. Ha estat molt crític amb la deportació, abans que pogués parlar amb ells, de dos interns que estaven disposats a declarar sobre la mort d’Alik. Segons Ribó, és un exemple més de les dificultats que existeixen per contrastar la informació procedent del CIE. De fet ha assegurat que a ell mateix el Ministeri de l’Interior li ha denegat l’accés al centre.

Sense traves, la versió del Govern central

La Delegació del Govern a Catalunya ha enviat una nota comunicant que no s’han posat traves als parlamentaris catalans per accedir al CIE de la Zona Franca. Segons el comunicat, el Govern Central va informar els diputats el 3 de gener sobre la possibilitat d’unir-se a una visita institucional que preparen les comissions d’interior del Congrés i el Senat. La Policia Nacional, a més, afirma que els advocats poden visitar el centre en qualsevol hora i, per això, consideren que no hi ha opacitat.

De la seva banda, un portaveu de la Policia Nacional ha afirmat a EFE que en aquest centre no es posen traves per a les visites dels advocats a qualsevol hora, pel que no pot parlar-se d’opacitat, mentre que els familiars tenen el seu propi horari de visites.

També ha informat que, dels 55 interns del CIE, 51 tenen antecedents, un d’ells amb 78 detencions, un altre amb 67, un altre amb 58, un altre amb 37, mentre que diversos superen les 30 detencions.

Els promotors de la campanya “Tanquem els CIE” han aconseguit avui que l’europarlamentària alemanya Ska Keller i