La designació de quatre entitats per anar a l'Illa Bayer ha estat una de les darreres decisions que ha pres el districte abans de finalitzar el 2013. Es tracta del Club de la Bona Taula, l'associació de comerciants Nou Eixample, l'entitat cultural tradicional Ballets de Catalunya i l'Associació de Veïns de l'Esquerra. RAIMON PÉREZ, president del Club de la Bona Taula "El proper dia 9, tenim una reunió després de diferents reunions que hem tingut durant l'any, ja per determinar l'ús que en farem conjunt." L'adequació del local ha costat prop de 300.000 euros. Disposar de local propi permetrà a aquestes entitats desenvolupar i ampliar les activitats que ja fan actualment. El conveni amb el districte el signarà l'associació de veïns. LLUÍS RABELL, president de l'AV Esquerra de l'Eixample "Permet que aquesta sigui al mateix temps una mica el pal de paller i estigui vertebrada i comparteixi espai amb altres entitats que d'alguna manera constitueixen una xarxa associativa important per al barri." A més, un dels accessos dóna a la zona enjardinada, amb jocs infantils i una àrea d'estada, i una gran pèrgola. L'interior d'illa és un dels més grans de l'Eixample, amb una superfície de 3.680 m2. L'Ajuntament va adquirir l'espai fruit de l'acord amb les immobiliàries Amrey i Vertix, que van fer-hi la promoció d'habitatges. Pels veïns, però, tot el procés els ha deixat una sensació agredolça. LLUÍS RABELL, president de l'AV Esquerra de l'Eixample "És una petita conquesta des del punt de vista de l'activitat veïnal en el barri, i queda la contrapartida d'haver jugat d'alguna manera durant alguns anys amb l'expansió de la bombolla immobiliària." S'ha conservat la façana de l'antiga fàbrica farmacèutica Bayer, que data de 1916 i és obra de l'arquitecte Miquel Madorell i Rius. També s'ha restaurat i conservat la xemeneia de la fàbrica, un element que recorda l'activitat fabril que s'hi desenvolupava.

El districte ha adaptat les oficines que ocupava la promotora de l’edificació d’habitatges a l’interior de l’Illa Bayer per ubicar-hi entitats socials i culturals.  Els jardins deuen el nom a l’antiga fàbrica farmacèutica, de la qual ha conservat alguns elements arquitectònics. Aquest interior d’illa està comprès entre els carrers de París, Viladomat, Còrsega i Calàbria.

El trasllat és imminent, i es farà així que se signi el conveni, que serà per a tres anys. De moment ja hi ha alguns elements de mobiliari. El local ocupa la planta baixa i l’altell d’un edifici d’habitatges de nova planta i té tres façanes. L’accés principal és pel carrer de Calàbria, 256-262. L’empresa farmacèutica Bayer era la propietària de l’edifici, que va comprar un cop finalitzada la Guerra Civil. Aquesta planta fabril es va convertir en una de les pioneres en la producció de la popular aspirina.