Els qui buscaven aquesta tarda els lavabos de l'estació de Sants s'han topat amb una paret. Estan tancats per reformes. Unes obres que, de moment, només afecten els lavabos situats al costat de l'accés del metro. Després s'arreglaran també els situats al centre del vestíbul. Quan acabin els treballs, però, creuar aquestes portes ja no serà gratuït. Costarà 50 cèntims. Així ho ha decidit Adif, que ha adjudicat la gestió dels lavabos a una empresa privada. ARMANDO BRIGOS, subdirector d'estacions d'Adif "Amb la quantitat de gent que passa per aquesta estació necessites una atenció permanent. Fins ara tenim un cost altíssim de vandalització de lavabos." De vandalització i d'altres usos incívics. Els lavabos de Sants són un lloc de trobada per a pràctiques sexuals amb desconeguts, l'anomenat "cruising". Els usuaris, a més, es queixen del mal estat. "Els he fet servir algunes vegades i els he trobat força bruts. Si això millora una mica la netedat, es podria admetre, però hauria de ser un preu simbòlic." "Com que una estació ha de ser un servei públic, el lavabo no ha de ser de pagament." "Els lavabos estan bruts però no sembla lògic que facin pagar." GUILLEM MARTÍNEZ: "El mes de novembre es va implantar el mateix sistema de pagament als lavabos de l'estació de Madrid-Atocha. Des de llavors, segons Adif, l'opinió dels usuaris sobre la qualitat del servei ha millorat considerablement." Els lavabos situats a la zona d'embarcament de l'AVE continuaran sent gratuïts. A la zona d'embarcament de Rodalies s'hi habilitaran aquests banys, on tampoc no s'haurà de pagar.

Aquest dimarts han començat les obres als lavabos de l’estació de Sants. Adif vol millorar el consum energètic i d’aigua d’aquest servei, així com fer-lo més funcional i modern. L’empresa encarregada de les obres, Sanifair, ha començat les tasques de restauració integral a les cambres situades a l’entrada d’accés al metro. Un cop finalitzin els treballs de reforma en aquests espais es farà el mateix als lavabos situats al centre del vestíbul de l’estació ferroviària.

Quan s’acabin les obres, hi haurà atenció permanent i presencial de seguretat que vetllarà per la permanència de l’ordre i de la higiene. D’aquesta manera, es vol evitar el vandalisme i la presència de joves que hi practiquen relacions sexuals.

Totes aquestes millores comportaran que anar al lavabo a l’estació de Sants sigui de pagament, amb un cost de 50 cèntims, segons ha informat Adif a BTV. L’empresa adjudicatària de les obres serà qui decideixi el preu del servei i no es descarta la possibilitat que arribin a un acord amb les altres empreses que estan instal·lades a l’estació. D’aquesta manera, els clients dels serveis sanitaris podrien tenir descomptes als negocis.

Els lavabos de les sales d’embarcament seguiran sent gratuïts perquè continuaran estant gestionats per Adif. Es calcula que les obres de remodelació dels lavabos acabaran a la primavera.