En pocs dies hem passat de tenir temperatures nocturnes inferiors als 5ºC a passar nits en les quals no es baixa dels 13ºC. Un ascens de temperatures importantíssim que té dos elements clau: el vent de garbí i els núvols. El vent de garbí fa pujar les temperatures i els núvols impedeixen que la calor emmagatzemada durant el dia anterior pugui escapar durant la nit.

Tot i això, no es tracta de cap situació excepcional. De fet, és força habitual trobar alguns dies de Nadal o de Reis tant o més càlids durant els mesos hivernals, per bé que es tracta de dies molt puntuals.

La circulació zonal atmosfèrica (d’oest a est) continua molt forta, i queda traduïda en fortes borrasques atlàntiques que deixen temporals durs de vent al Regne Unit i la façana atlàntica. Aquesta circulació no és gens beneficiosa perquè arribi el fred. De fet, aquest divendres no s’ha observat cap glaçada a Catalunya fora de les zones més altes dels Pirineus i situades a més de 2.200 m d’altura, on ha glaçat feblement.

Aquesta situació de temperatures impròpies per les dates es dóna també a la resta d’Europa. Capitals com París o Londres amb prou feines han baixat dels 10ºC i Berlín i Budapest (uns autèntics congeladors a l’hivern) amb prou feines han marcat valors propers als 0ºC.

Sembla que tot això podria acabar a partir de mitjan mes. Però de moment ens queden encara ben bé de 7 a 10 dies com a mínim de bonança tèrmica i circulació atlàntica.