Com cada desembre, la campanya de Nadal reactiva l'ocupació i augmenten els contractes. En total a Catalunya aquest any se n'han signat uns dos milions. Aquest mes, però, el 90% han estat temporals. Una xifra que explica la davallada de l'atur tant a Catalunya com al conjunt de l'estat. Aquí el nombre d'aturats ha disminuït en més de 13.000 persones i Catalunya ha acabat el 2013 amb gairebé 625.000 desocupats. El conjunt d'Espanya segueix en la mateixa línia: unes 107.000 persones ja no estan a l'atur i en total hi ha més de 4.700.000 desocupats. Més enllà de les dades del desembre, una altra de rellevant és el tancament de l'atur de tot l'any. El 2013 s'ha registrat el primer descens anual des de 2006. A Catalunya, a les cues a les oficines del Servei d'Ocupació ara hi ha 22.000 persones menys, i a Espanya, gairebé unes 148.000. Des de la Generalitat, valoren positivament aquestes dades, tot i que diuen que les xifres encara són "insuficients", sobretot perquè no creen "ocupació neta". RAMON BONASTRE, secretari d'Ocupació i Relacions Laborals "La interpretació d'aquest moment en el qual ens davalla l'atur registrat però també ens davalla l'afiliació a la Seguretat Social és aquesta enorme afiliació a la contractació temporal." Els sindicats majoritaris també alerten que la reducció de l'atur no es transforma en ocupació i que aquestes dades no tenen en compte ni la reducció dels treballadors immigrants ni dels qui no reben la prestació. Des d'UGT, denuncien la mala qualitat dels llocs de treball. JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general de la UGT de Catalunya "Crec que el que correspon és una derogació de la reforma laboral, perquè aquesta reforma laboral no ens ajudarà a crear ocupació com nosaltres volem, no per ser pobres, sinó per poder viure amb dignitat." Tant els sindicats com el govern esperen confirmar les bones dades de l'atur quan es publiqui l'EPA, l'Enquesta de Població Activa. Si fos així, la Generalitat confia que el 2014 es crearà ja ocupació neta. Fins i tot, s'atreveix a posar data per a la reactivació del mercat del treball: el primer trimestre de l'any.

El 2013 s’ha tancat amb una xifra esperançadora per a l’economia. Després d’una ratxa de quatre mesos seguits d’increments a les llistes de parats, el mes de desembre ha trencat aquesta tendència negativa i ha posat en el mercat laboral 13.472 persones a tot Catalunya. Ara hi ha 624.872 aturats, un 3,41% menys que l’any anterior, segons les dades oficials del Ministeri de Treball. En el global de tot l’any, el nombre de desocupats ha caigut 22.084 persones respecte al desembre de 2012.

Les xifres positives també arriben a Barcelona. A la ciutat, el nombre d’aturats s’ha reduït en 4.515 persones: l’any es va tancar amb 107.677 inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació, un 2,36% menys que al novembre i un 4% menys que al desembre de 2012. A tota la província de Barcelona, durant l’any 2013 el nombre de desocupats s’ha reduït en 17.638 persones (-3,67%).

El total d’aturats ha baixat aquest darrer any en 147.385 persones al conjunt d’Espanya i s’ha quedat en 4.701.338. Fins ara, la tendència durant els mesos de desembre, des que va arrencar la crisi, era que les llistes de l’atur anessin creixent. El sector serveis és el que té més persones desocupades, seguit de la indústria, la construcció i l’agricultura.

Menys aturats, però també menys treballadors

La reducció del nombre d’aturats no vol dir que hi hagi més gent treballant, només que hi ha menys persones buscant feina. De fet, tot i la caiguda de les xifres de l’atur, l’any 2013 s’ha tancat amb 16.188 treballadors menys afiliats a la Seguretat Social a Catalunya i 85.041 al conjunt d’Espanya. Aquesta aparent contradicció s’explica perquè la població activa s’està reduint, per les persones que marxen a viure fora i les que desisteixen de trobar feina.

Així ho han destacat tant el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, com el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez. Bonastre ha subratllat que, tot i que es redueix el nombre d’aturats, encara no s’està creant “ocupació neta”. La Generalitat confia que això passi a partir de la reactivació del mercat de treball durant el primer trimestre de l’any. Álvarez ha posat l’èmfasi en la qualitat de l’ocupació que es crea, que és cada cop més baixa. El líder sindical ha destacat que el 90% dels contractes signats al desembre eren temporals i que, a més, molts no són a jornada completa, la qual cosa fa que el sou sigui “encara més miserable”.