Després de sis anys en desús i amb una degradació més que evident, l'antic edifici de l'ONCE cada vegada està més a la vora de convertir-se en un nou centre d'equipaments per al barri de Sant Antoni. "Amb la licitació de les obres s'aconsegueix una antiga reclamació dels veïns i entitats de la zona. Estan satisfets perquè finalment han aconseguit un espai que podran autogestionar." El projecte, que ha de renovar l'edifici per fora i per dins, ja està pràcticament definit. Els equipaments de barri ocuparan gairebé 1.500 metres quadrats i s'instal·laran entre la planta baixa i les plantes 1, 2 i 3. Els espais educatius, que seran el centre de formació d'adults Pere Calders i el Centre de Normalització Lingüística, ocuparan 1.200 metres quadrats repartits entre les plantes 1 i 2. La resta de l'edifici es destinarà a empreses i serveis municipals. En total disposaran de 4 mil metres quadrats des de la planta baixa fins a la sisena planta. Més de la meitat de la superfície útil de l'edifici estarà destinada a serveis municipals. Un fet que no acaba d'agradar a l'Associació de Veïns i a les entitats de la zona perquè temen que l'edifici no estigui prou obert al barri. Ells tenen una proposta molt clara. PEP SALA, president de l'AV de Sant Antoni: "Diferenciar les entrades del que és equipament i el que no, és a dir, el que són oficines i serveis i el que és espai per al barri. Que es diferenciï molt bé què és una cosa i què és l'altra." El projecte té un pressupost de licitació de 12 milions d'euros i segons el calendari de les obres, ha d'estar enllestit a finals de 2014.

L’antiga seu corporativa de l’ONCE està en desús des de l’any 2007. Des de llavors, ha patit un procés de degradació important. Fa temps que el govern municipal de Xavier Trias estudiava quin ús donar-li, després que l’anterior consistori adquirís l’immoble per 17 milions d’euros.

Finalment, l’Ajuntament ha tret a licitació les obres per a la rehabilitació i adequació de l’edifici amb un pressupost de gairebé 12 milions d’euros. El projecte preveu construir una nova coberta i façanes, reforçar i adaptar l’estructura existent, i renovar la distribució interior, així com els acabats i les instal·lacions.

Tot plegat ja està força definit. L’edifici disposarà de 6.733 metres quadrats de superfície útil disponibles per als diferents usos, distribuïts en planta soterrània, planta baixa i sis pisos més. D’aquests, un 60% seran per a serveis municipals i un 40%, per a usos veïnals. D’altra banda, hi ha una altra planta subterrània que es destinarà a aparcament.

Distribució dels equipaments

Els equipaments de barri ocuparan gairebé 1.482 metres quadrats i s’instal·laran entre la planta baixa i les plantes 1, 2 i 3. Hi haurà una sala polivalent, un teatre auditori, sales de reunió, espais de treball i magatzems. Els espais educatius, que seran el centre de formació d’adults Pere Calders i el Centre de Normalització Lingüística, ocuparan 1.221 metres quadrats repartits entre les plantes 1 i 2. La resta de l’edifici es destinarà a empreses i serveis municipals, entre els quals hi haurà la Direcció d’Atenció al Ciutadà. En total disposaran de 4.030 metres quadrats des de la planta baixa fins a la sisena planta.

Per arribar fins aquí la feina de la Comissió Calàbria 66 ha estat clau. Es tracta d’un conjunt d’entitats i veïns del barri de Sant Antoni que fa temps que treballen en el disseny d’un projecte social i educatiu que pugui donar vida a una part de l’edifici. En un barri en què mancaven equipaments, el fet que una part de l’espai es destini exclusivament al barri és una satisfacció per als veïns, segons explica Pep Sala, el president de l’AV de Sant Antoni. A més, valoren molt positivament  que sigui un espai autogestionat. Ara bé, Sala explica que caldrà “diferenciar bé les entrades del que és un espai veïnal, del que són oficines municipals per tal que els veïns sentin que és un espai obert al barri.”