Exposicions de pessebres i diorames

Baixant per la Rambla, podem treure el cap a l’exposició de diorames de l’església de Betlem. La sala d’exposicions del temple acull la mostra des de finals dels anys 50 i ja s’ha convertit en una tradició del Nadal. Enguany, hi trobarem nou miniatures que s’elaboren artesanalment cada any. Quan s’acabi l’exposició, només se’n guardaran dues que es tornaran a mostrar. La resta dels decorats es destrossaran. Es poden veure de dilluns a diumenge d’11 a 14 h i de 17 a 21 h. Com diu la tradició, els pessebres estaran muntats fins a la Candelera, el 2 de febrer.

[Imatge: Església de Betlem]

L’Associació de Pessebristes de Barcelona mostra 15 diorames a l’exposició del Museu Diocesà. L’Associació Mexcat, a més, hi aporta nou representacions mexicanes. El museu ha programat diversos tallers de manualitats relacionades amb el Nadal per a nens i nenes d’entre quatre i 12 anys. La mostra es podrà visitar fins al 13 de gener.

Pessebres XXL

Durant les festes de Nadal, les oques del claustre de la Catedral tenen veïns, les figures del pessebre. No hi falta la cova on s’estan Sant Josep, la Verge Maria i el nen Jesús ni el palau d’Herodes. Es pot visitar gratuïtament des de les 9.30 fins a les 12.30 h i entre les 17.15 i les 19 h.

A l’església de Sant Ramon Nonat, un perruquer és l’encarregat de muntar un pessebre que cada any creix. Per elaborar les cases del decorat, reutilitza capses de sabates o de botelles de cava. Per veure’l il·luminat, cal anar al temple de dilluns a dissabte des de les 10 i fins a les 12 h i entre les 18 i les 20 h.

 

La parròquia de l’Esperit Sant, a la travessera de Gràcia, és una altra de les parades obligades. De fet, l’Associació de Pessebristes l’ha inclòs novament en la ruta que organitza cada any tant a centres de cultes com a domilis particulars. Un grup de feligresos i amants dels pessebres són els responsable d’aquesta creació, de la qual es recicla d’edicions anteriors fins i tot la molsa. Després d’un mes d’anar-lo muntant sense presses, el pessebre ha quedat exposat a l’entrada de l’església i es pot visitar de 18 a 20.45 h de dilluns a diumenge. En destaca el rosetó en miniatura col·locat a la casa del naixement i que és un calc del que hi ha sobre l’altar de la parròquia.

Pessebres d’arreu de Catalunya al Poble Espanyol

Durant els pròxims caps de setmana, les figures de pessebre cobraran vida al Poble Espanyol. S’hi farà una mostra de pessebres vivents d’arreu de Catalunya. Un centenar de veïns de Linyola seran els primers a representar les escenes nadalenques el 21 de desembre. A més, tothom qui ho vulgui es podrà presentar al càsting de caganers. L’endemà serà el torn de Prats del Rei, una població de l’Anoia on aquesta tradició ha arrelat des de 1972. El pròxim dia 28 es podrà veure el pessebre vivent de Tortosa, que incorpora personatges i oficis típics del Baix Ebre. L’última representació anirà a càrrec de Sant Feliu del Racó el 4 de gener.

Durant aquests dies, l’entrada al Poble Espanyol costarà tres euros per als residents a Catalunya. A més, els nens que es disfressin de pastorets, àngels o altres figuretes del pessebre podran entrar-hi gratuïtament.