Els efectes de la pol·lució són nocius a curt i a llarg termini. Els que més els noten són les persones que tenen asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica. Però quan la concentració de components és alta també afecta la la resta de població. FERRAN MORELL, cap de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron "El que succeix és que tots els contaminants, sobretot el diòxid de nitrogen o el diòxid de sofre, sobretot de partícules petites, el que produeixen és una inflamació a dintre de la mucosa dels bronquis. Fa que aquests bronquis tinguin més tendència a tenir infeccions o ofec." Recentment l'Organització Mundial de la Salut, la màxima autoritat en aquest àmbit, ha classificat la contaminació de l'aire com a component carcerígen per als humans. Una decisió que ha pres pel gran nombre d'estudis que ho evidencien. "La mortalitat en llocs polucionats pot augmentar un 7% sobre la població general." Unes conseqüències que es manifesten als centres de salut i que són clars des de fa temps. "Quan estudiaven les epidèmies per asma l'any 87 vam veure que els dies que hi havia més polució ingressaven més pacients." I què cal fer dies com avui? "Evitar fer exercici en llocs polucionats i la gent que pugui quedar-se a casa, no sortir gaire al carrer o tancar les finestres i passar el motxo per treure la polució i que no vagin entrant contaminants." Pels neumòlegs la solució definitiva però implica crear polítiques eficients i reals per evitar que ciutats com Barcelona arribin als nivells de pol·lució d'aquests dies.

Cada dia respirem de mitjana uns 15 quilos d’aire, bevem uns dos litres d’aigua i mengem 1,5 quilos de menjar. De les tres aportacions externes que li fem al nostre organisme, la respiració és la més abundant i, de fet, es calcula que al llarg de la vida d’una persona passaran pels seus pulmons unes 200 tones d’aire.

A Barcelona, després de quatre dies amb el protocol de contaminació atmosfèrica activat, els principals hospitals no han detectat cap anomalia en el servei d’urgències. Malgrat això, alguns metges com el Dr. Morell, de l’Hospital Vall d’Hebron, admeten que caldria una anàlisi més detallada de l’evolució dels contaminants durant tots els mesos de l’any, ja que els efectes negatius es poden veure agreujats per l’exposició perllongada. La Direcció General de Qualitat Ambiental no preveu desactivar el protocol, com a mínim, fins divendres, 13 de desembre.

Fins aleshores és imprescindible evitar l’ús del transport privat, no fumar, no fer activitats a l’aire lliure a Barcelona ni a la resta dels 15 municipis on s’ha activat el protocol de contaminació atmosfèrica. Pel que fa a la pràctica d’exercici físic a la ciutat, es recomana l’ús del gimnàs o de màscares.

Segons alguns estudis epidemiològics, els contaminants atmosfèrics com el SO2 i les partícules en suspensió afecten sobretot l’aparell respiratori, amb increment de casos d’asma, malaltia pulmonar obstructiva crònica, bronquitis i al·lèrgies. Situacions de contaminació atmosfèrica com l’actual encara poden tenir efectes més greus en la salut en persones que ja pateixen malalties cardiorespiratòries. Nadons i gent gran formen part de la població de més risc. En alguns països europeus han detectat increments en els ingressos als hospitals, així com un augment de la mortalitat sobtada durant aquests episodis de contaminació, amb nivells de contaminants superiors als que permet l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Altres contaminats com el CO o el NO, a part d’afectar l’aparell respiratori també tenen afectació cardíaca i en el sistema nerviós. Els metalls tòxics també poden afectar els ossos o els fetus de les embarassades. L’OMS va relacionar, fa pocs mesos, un tipus concret de càncer de pulmó amb la contaminació. Concretament, es tracta d’un càncer que no es relaciona amb el tabaquisme i que s’ha incrementat en els darrers anys a les zones més industrialitzades.

En la població general, un estudi recent fet en 12 anys també ha conclòs que la contaminació atmosfèrica té efectes perjudicials i que en llocs pol·lucionats com Barcelona pot augmentar un 7% la mortalitat per aquesta causa.

El govern català preveu aprovar en breu un nou Pla de millora de qualitat de l’aire, criticat per algunes organitzacions i entitats. En els darrers dos anys ja s’ha hagut d’activar quatre vegades el protocol per contaminació atmosfèrica i des de 2005 que la regió metropolitana de Barcelona incompleix els paràmetres establerts per contaminants atmosfèrics de la Unió Europea.