Fa anys que en aquesta xarcuteria es plantegen instal·lar-hi una terrassa. Amb la nova normativa ho podran fer. SANTI ISERN director del servei d'àpats de Casanova "És un fet positiu perquè podrem captar aquell client que passa per l'establiment i vol prendre una degustació en un lloc exterior." És una de les novetats: que les botigues de degustació o els forns de pa puguin tenir terrassa. Ara bé, hauran de complir amb les normes de qualsevol restaurant com, per exemple, disposar d'un lavabo per als clients. El gremi de flequers ho veu com una manera d'augmentar la competitivitat d'aquests establiments. XAVIER VILAMALA, president del Gremi de Flequers de Barcelona "La gent ho demanava, sí. És una sortida cap endavant per poder continuar tenint la botiga oberta." Des del Gremi de Restauració, però, plantegen un dubte. GAIETÀ FARRÀS, president del Gremi de Restauració de Barcelona "Ens preocupa el fet que s'augmentarà bastant el nombre de terrasses i això pot causar problemàtiques als ciutadans i a la ciutat." Preocupacions a banda, la nova normativa pretén unificar les terrasses de la ciutat. La distància mínima entre la façana i les taules creix 30 centímetres i serà ara d'un metre 80. Tots els elements hauran de ser desmuntables. Es prohibeixen a més les mampares rígides i les terrasses adossades a la paret. En aquest últim cas en queden exclosos els establiments, com per exemple el Cafè Zurich, que ja disposin d'aquesta característica. Això sí, hauran de marcar a terra un itinerari per a invidents. La nova normativa, però, preveu fins a 31 excepcions. Espais o carrers com, per exemple, la rambla del Poblenou que tindran la seva pròpia ordenació singular per a les terrasses. El passeig de Gràcia, l'avinguda del Paral·lel, la rambla del Born o el port en són altres exemples.

El govern municipal defensa que la nova normativa neix per unificar les ja existents i adaptar-les a la realitat socioeconòmica actual. El text entrarà en vigor el gener de 2014 però s’establiran moratòries fins a 2021 perquè les terrasses existents s’hi adaptin.

Els vetlladors hauran d’estar perfectament delimitats i hauran d’incloure elements desmuntables. L’ordenança prohibeix els tancaments estables. Es prohibeix explícitament que les terrasses s’adossin a les façanes amb l’excepció d’aquelles que ja existeixen als xamfrans, que a partir d’ara hauran d’incorporar elements de senyalització. Pel que fa a les distàncies mínimes que han de quedar lliures a la vorera s’amplien fins a 1,8 metres, respecte de l’1,5 metres que hi havia en la normativa actual. S’atén així una reclamació comuna de l’ONCE, l’AV Dreta Eixample, la FAVB i els grups PSC i ICV-EUiA.

Segons el govern el text “respecta els drets dels ciutadans d’anar per la vorera, hi incorpora les esmenes de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, facilita la creació de llocs de treball i, sobretot, facilita la comprensió de les ordenances”. Així ho ha dit el regidor Joan Puigdollers, que ha defensat que “els ciutadans han de poder entendre la documentació i interpretar-la sense necessitat de ser advocats”.

Crítiques dels grups de l’oposició pel poc temps per analitzar el text definitiu

El text s’ha aprovat inicialment a la Comissió d’Hàbitat Urbà amb els vots favorables de CiU i PP. La coalició Unitat per Barcelona hi ha votat en contra. El líder d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, ha rebutjat amb contundència el text i ha advertit que “treballarem perquè sigui una normativa efímera que el maig de 2015 puguem derogar”. El PSC i ICV-EUiA han fet reserva de vot i han criticat el poc temps que, diuen, han tingut per analitzar el text definitiu, que van rebre ahir a la tarda.

Una de les novetats destacades és que s’obre la possibilitat de tenir terrassa als establiments amb zona de degustació (forns, xarcuteries, pastisseries), això sí, sempre que compleixin la normativa d’accessibilitat. Dels 2.500 establiments susceptibles de voler tenir un vetllador, només un terç compleix amb els requisits per poder tenir-ne un. També s’ha sabut que quan hi hagi obres a la via pública que durin més de 30 dies no es cobrarà la taxa de terrasses.

L’ordenança, però, establirà zones d’excepció. Hi ha una trentena de zones singulars que tindran un tractament específic que encara no s’ha concretat. Dins aquestes zones s’hi incorpora, per primera vegada, el port de Barcelona. Les especificitats es definiran en el marc d’una comissió que integraran tècnics, veïns i restauradors.

Relació d’espais susceptibles d’ordenació singular:

espais de Districte

Districte de Ciutat Vella:
La rambla del Raval
La plaça Reial
La Rambla
La plaça Comercial i entorns del Born

Districte de l’Eixample:
L’avinguda de Gaudí
L’avinguda de Mistral
El passeig de Sant Joan
El carrer d’Enric Granados

Districte de Sants-Montjuïc:
La plaça d’Osca
El carrer de Blai

Districte de Les Corts:
L’avinguda Diagonal i els espais privats d’ús públic que hi donen front
La Gran Via de Carles III

Districte de Sarrià-Sant Gervasi:
El carrer Major de Sarrià
La plaça de la Bonanova

Districte de Gràcia:
La Plaça del Sol
La plaça de la Vila de Gràcia
La plaça de la Virreina

Districte d’Horta-Guinardó:
La plaça d’Eivissa i entorns

Districte de Nou Barris:
El passeig de Fabra i Puig
Els espais públics del complex Heron City

Districte de Sant Andreu:
El carrer de Fabra i Puig
La plaça del Comerç

Districte de Sant Martí:
El Port Olímpic
L’eix comercial Rambla Poblenou-Mercat del Clot-Sèquia Comptal-Rogent

espais de ciutat

La plaça de Catalunya
L’avinguda del Paral·lel
L’avinguda de Josep Tarradelles
La plaça de Lesseps
La rambla de Catalunya
El passeig de Gràcia
L’avinguda Diagonal
El Port de Barcelona