Filla de la Barceloneta, Joana Raspall va començar l'activitat literària molt d'hora, als 14 anys, publicant en revistes locals. Durant la Guerra Civil va treballar des de les biblioteques, perquè els fons no caiguessin a mans franquistes, i després va tornar a escriure i va fer diccionaris, teatre, novel·les però, sobretot, molts llibres per a nens. Fa només mig any va explicar al programa 'Qwerty', de BTV, perquè era important que els nens llegissin poesia. JOANA RASPALL, poeta i lexicòloga "Tenen el cap clar i net, no tenen el cap pres per cap altre afició, i això que ho han d'aprendre de memòria, els hi dóna el sentit vital que necessiten" I també va deixar aquest balanç de com, amb els anys, va anar evolucionant la visió que tenia del món. "Saber acceptar les coses tal com venen, totes tenen un valor, i totes tenen un efecte i totes tenen una diferència de criteri que no tenien als 20 anys, i ets la mateixa persona 20" Raspall ha estat l'única escriptora que ha pogut celebrar en vida el seu centenari en un any en què també se celebren els naixements de Salvador Espriu i de Joan Teixidor.

De ben jove va començar l’activitat literària en català, publicant en revistes locals com ‘Camí Claror’ o ‘El Eco del Llobregat’, i sent activa en reivindicacions diverses, com per exemple reclamar que Sant Feliu tingués una biblioteca infantil. Durant la guerra va contribuir a salvar molts llibres en llengua catalana de la biblioteca de Vilafranca del Penedès, on treballava. Mentre escrivia, molts cops en la clandestinitat, s’encarregava també de compilar els mots que donarien forma a tres de les seves obres més reconegudes: el ‘Diccionari pràctic de sinònims’, el ‘Diccionari de locucions i frases fetes’ i el ‘Diccionari d’homònims i parònims’.

El seu primer llibre de poesia infantil va ser ‘Petits poemes per a nois i noies’ (1981), però va ser a finals dels 90 i principis de 2000 -ja amb més de 80 anys- quan va ser més prolífica en aquest àmbit: ‘Bon dia, poesia’ (1996), ‘Versos amics’ (1998) i ‘Concert de poesia’ (2004).  El 2007 es publica la seva primera novel·la, ‘Diamants i culs de got’, i un any més tard, entre molts altres llibres de narracions, n’escriu un de poesies, ‘El jardí vivent’, amb un clar segell autobiogràfic.

En el marc de l’Any Joana Raspall, l’Institut d’Estudis Catalans va homenatjar a l’octubre l’escriptora, alhora que hi va presentar el volum ‘Batec de paraules”, l’obra completa en l’apartat poètic. També va ser protagonista de la Setmana del Llibre en Català i de la Setmana de la Poesia de Barcelona. Aquest mateix 2013, Joana Raspall va ser premiada pel conjunt de la seva obra infantil en la 46a edició dels Premis Crítica Serra d’Or.