Les vergonyes de les cares més conegudes queden pràcticament al descobert amb els caganers. La varietat de figures permet fer combinacions ben estranyes: Alex Salmond, Beppe Grillo, Mandela i el Papa Francesc. Els que més criden l'atenció dels més petits, però, són aquests: els Angry Birds i la porqueta Pepa Pigg, tota una sensació. Una cara molt buscada també és la del nou entrenador del Barça, Tata Martino. Però la figura més polèmica d'enguany és la Moreneta, aquí ben custodiada pel president Tarradellas i Pau Casals. L'entitat e-Cristians té intenció de presentar una querella perquè creu que la figura és ofensiva. Els seus autors, però, diuen que l'han comercialitzat sense mala fe. SERGI ALÒS caganer.com "No volíem ferir sensibilitats de ningú. A part de la crítica, tenim molts correus estrangers que ens pregunten on poden veure la Moreneta i els expliquem què és Montserrat." Per ara, els firaires no volen fer pronòstics de vendes. ALBERT DEULOFEU, president de la Fira de Santa Llúcia "Aquest any el 6 i 8 no cau entre setmana. Tot i així, esperem que funcioni i la gent vingui. Volem ser optimistes, el senyor Rajoy diu que hi hauríem de ser, però ja ho veurem." Enguany la fira ha començat cinc dies més tard que l'any passat per decisió dels firaires. En total hi participen 281 parades, pràcticament les mateixes que l'any passat. Una de les parades més històriques és la de la Maria Dolors Garcia. Ja fa tres generacions que la seva família ven figures de fang artesanes. MARIA DOLORS GARCIA, paradista "Si per història entens que el avi ja feia figures, doncs sí. Porto aquí des dels 13 anys." Maria Dolors té articles de gamma alta. Aquestes figures de gairebé mig metre del Sant Josep i la Verge Maria amb el nen Jesús, costen 500 euros. Tot i l'ampli ventall de parades, qui no té competència entre els més petits és el tió. Un any més, té la victòria de visites assegurada.

Amb l’inici de la Fira de Santa Llúcia es dóna el tret de sortida a les compres nadalenques. En el primer matí, s’ha vist força gent passejant i mirant, però poc animats a comprar. El mercat ofereix tot tipus de productes relacionats amb la decoració nadalenca de la llar. Arbres de Nadal naturals o artificials; el tradicional tió, de totes les mides; simbombes; boles i llums de Nadal; molsa; productes artesanals, i milers de figuretes per fer el pessebre.

Sigui com sigui l’estil a l’hora de fer el pessebre, amb figures més clàssiques o més modernes, el que no hi pot faltar és el caganer. Cada any a la Fira de Santa Llúcia, n’apareixen nous models de personatges coneguts. Aquest ha estat el torn de l’entrenador del Barça, Tata Martino; del pilot de moto GP Marc Márquez, o dels famosos ocells del videojoc ‘Angry birds’.

Enguany, però, el caganer que ha portat més polèmica ha estat el de la Verge de Montserrat. La Conferència Episcopal Tarraconense va mostrar, aquesta setmana, la disconformitat a representar la figura de la Mare de Déu de Montserrat en forma de caganer perquè considera que fereix els sentiments dels cristians. Els seus autors, però, diuen que l’han comercialitzat sense mala fe i que gràcies a aquesta figureta reben consultes de molts turistes amb ganes de visitar Montserrat.

A banda de polèmiques, els comerciants de Santa Llúcia esperen mantenir les vendes d’anys anteriors i que els milers de visitants que sempre s’acosten a voltar per aquest emblemàtic mercat de Nadal també s’animin a comprar. La Fira de Santa Llúcia fa 227 anys d’història i estarà oberta fins el 23 de desembre.

Pel que fa als productes que s’hi poden trobar, s’hi manté la tradició tot i que de mica en mica es van modernitzant. Cada vegada hi ha més objectes anglosaxons com el Pare Noel, però molts paradistes continuen apostant per peces artesanals com figures de pessebre de fang fetes a mà.