La temporada 2013 serà recordada com la del gran salt per bona part de les sis agrupacions de la ciutat. Ja a la diada de Santa Eulàlia, els castellers de Barcelona s’apuntaven el 4d8 més matiner i trencaven el sostre de la diada. La resta de colles superaven els registres de les festes majors d’hivern anteriors.

Gràcia trenca els seus registres

Totes les colles han superat els registres de 2012, però potser la colla que ha destacat més en aquest apartat han estat els Castellers de la Vila de Gràcia, descarregant cinc noves construccions en un sol any. El 19 de maig descarreguen per primera vegada la torre de vuit amb folre, un castell que descarreguen fins a 14 vegades en tot l’any. El 22 de juny a Reus hi descarreguen el primer cinc de vuit i a la Mercè hi estrenen el pilar de sis. A l’octubre, a la diada del Roser a Vilafranca descarreguen el primer quatre de vuit amb l’agulla i carreguen el primer tres de nou amb folre de la història, que descarregaran quinze dies després a la diada dels Xics de Granollers. El gravíssim accident de la seva festa major no ha aturat la progressió dels blaus, que han superat fins a cinc vegades aquest 2013 la seva millor actuació.

Frec a frec entre Barcelona i Sants

Els Castellers de Barcelona han signat la temporada més brillant dels seus 44 anys d’història, deixant petits els registres anteriors. A Santa Eulàlia hi van portar el quatre de vuit més matiner i a mitjan març ja tenien la primera clàssica de vuit al sarró.  El 12 de maig a Nou Barris arribava el primer dels 14 cinc de vuit descarregats de l’any i el 2 de juny a Sant Jaume carregaven el primer pilar de sis. Quinze dies després, per l’aniversari, els vermells descarregaven el tres de nou amb folre més matiner, acompanyat del quatre de vuit amb l’agulla i el cinc de vuit carregats. A l’agost, a Màrtir’s street fan la millor actuació de la colla, descarregant el tres de nou amb folre, el cinc de vuit, el quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de sis. Els vermells fan la millor Mercè del seu historial i premen l’accelerador al final de la temporada. A la diada de les Corts fan la segona millor actuació de l’any i a Sarrià igualen la de Martir’s Street a Vilafranca. Els vermells recuperen el quatre de nou amb folre després de sis anys i descarreguen la primera tripleta màgica al Clot, però queden lluny dels millors registres a Terrassa, en la darrera diada de la temporada.

Els Borinots han completat una temporada del 20è aniversari excel·lent. Van protagonitzar una de les imatges de l’any amb el castell “de cara” a l’interior del monument de la plaça de Sant Miquel. A l’abril descarreguen a Sant Cugat la primera clàssica de vuit de l’any i  al juny arriba el primer cinc de vuit a la plaça de Sant Jaume. Els de Sants han excel·lit enguany com a pilaners. Van descarregar el primer pilar de sis a finals de juny a Reus i quinze dies després descarreguen el primer pilar de set amb folre, una construcció que han descarregat en set ocasions. A l’estiu van participar al festival Govinda de Thane, a l’Índia. D’aquesta experiència se’n farà un documental durant el 2014. Tot i que la Mercè no va complir les expectatives, la tornada de vacances ha estat històrica per als santsencs. A les Corts hi fan la millor actuació històrica d’una colla de la ciutat, descarregant en una sola actuació el quatre de vuit amb agulla, el tres de nou amb folre, el cinc de vuit i el pilar de set amb folre. Per Tots Sants a Vilafranca tornen a apujar el llistó descarregant la Tripleta Màgica i el pilar de set amb folre, i quinze dies més tard, a Terrassa, descarreguen la Tripleta Vilafranquina que posa punt final a la temporada.

Entre els Castellers de Barcelona (10), els Castellers de Sants (8) i els de la Vila de Gràcia (3) aquest 2013 sumen 21 castells de nou en un sol any. Aquesta xifra multiplica per quatre la de 2012 (cinc castells de nou assolits entre Sants (3) i Barcelona (2)).  Barcelona s’ha convertit aquest 2013 en la primera ciutat del país amb tres colles locals que descarreguen castells de nou per davant de Valls i Tarragona.

Del set i mig al vuit

Els Castellers del Poble Sec han fet una excel·lent temporada prèvia als actes del 15è aniversari. A la Festa Major de la Sagrada Família, al maig, descarreguen el cinc de set, el quatre de set amb l’agulla i el quatre de set, una actuació que repeteixen una setmana més tard al local dels Borinots. Quinze dies més tard a la diada de Can Bandarra estrenen dos castells amb recorregut, la torre de set i el tres per sota, una actuació que completen a la seva diada del juliol al carrer de Blai amb el primer set de set. L’objectiu de l’any, però, és el quatre de vuit, del que la colla del Poble Sec en fa fins i tot una cervesa: el Carro Gros. L’actuació de la diada es repeteix a Sant Jaume per la Mercè, on els bandarres fan la millor diada dels seus 14 anys. Quinze dies després, els bandarres guanyen per primera vegada el Concur7 de Torredembarra, per davant dels de la Sagrada Família, que són segons. La traca final arriba la darrera diada de l’any, quan els bandarres descarreguen el primer carro gros de la seva història, acompanyat de la novena torre de set de l’any i del tres de set aixecat per sota.

Els Castellers de la Sagrada Família han assentat les estructures de set i mig i han doblat els seus registres en castells com el cinc de set, del qual han descarregat 12 al llarg de l’any. Han estat la millor colla del país amb el tres de set aixecat per sota, ni més ni menys que 17 de descarregats. El van estrenar a la plaça Vella del Vendrell i el van repetir la setmana següent a la diada de la Independència, a Gràcia. Per la seva Festa Major van ajuntar tres castells de la gamma alta de set (3d7xs, 5d7, 4d7a), tot i que se’ls resisteix el 7d7. Els verds sovintejaran amb actuacions de set i mig amb actuacions com la del Baix Guinardó o la del Fort Pienc. A Sant Joan Despí descarreguen l’estrena d’aquest 2013, la seva única torre de set. A la Mercè assalten el quatre de vuit, un castell que com al 2012, queda en carregat. Quinze dies després són segons al Concur7 de Torredembarra. Els verds miren de portar de nou la torre de set i el quatre de vuit a la seva Festa Major, però queden lluny dels seus objectius.

La Jove de Barcelona ha afrontat la tercera temporada com la de la consolidació. A l’abril descarreguen a Sant Cugat dos castells bàsics de set i el cinc de sis i sovintegen actuacions lluny del centre de la ciutat, com la del Bon Pastor. Per Sant Joan porten tres castells de set a la plaça d’Orfila, a Sant Andreu i tornen de vacances amb les piles carregades per la Mercè, on descarreguen dos castells de set i mig (4d7a, 5d7, 4d7), fent la millor actuació de les seves dues participacions a la Festa Major de Barcelona. En els dos darrers mesos s’assagen estructures com la torre de set o el set de set, però és el tres de set aixecat per sota el que es porta primer a plaça. A la diada dels Matossers de Molins, els grana no poden coronar l’estructura i ja no la porten a la darrera actuació de la temporada, a la Sagrera. El 2014 ha de servir per portar amb garanties aquestes estructures a plaça.

I aquest 2013 ens deixa també la imatge de l’embrió d’una nova colla a la ciutat, els Castellers de Ciutat Vella, que assagen els dilluns i divendres al casal del barri del Raval. Veurem si la iniciativa acaba quallant i es converteixen en la setena colla de la ciutat.