“Volem donar veu a gent que no està participant”, ha explicat el regidor de Sant Martí, Eduard Freixedes. El districte ha obert un procés participatiu que, en 10 sessions, i sota el nom de Parlem de la Rambla ha d’arribar a un consens sobre com ha de ser la rambla del Poblenou. La participació també pot ser via Internet a través d’un web que aquest dimarts s’ha posat en marxa. En les sessions es parlarà de tres qüestions: els vetlladors, les obres del tram que va des del carrer del Taulat fins a mar i del tipus de paviment.

Segons Freixedes, les decisions s’assoliran per “majories àmplies del 60% com a mínim” i, segons es desprèn de les paraules del regidor, seran vinculants “si es decideix que una cosa no es fa, no es farà”. Freixedes ha posat com a exemple d’aquesta predisposició a negociar i a fer-se enrere la decisió d’aturar temporalment l’actuació sobre les rotondes de la rambla. En la presentació del procés hi havia també el comissionat de Participació Ciutadana, Carles Agustí, que ha apuntat que si en algun dels temes que es debatran no s’arriba a cap consens “es podria acabar fent una consulta ciutadana un cop estigui enllestida la nova normativa que està preparant el consistori”.

Fem Rambla no hi participarà, de moment

El districte assegura que ha convidat la plataforma veïnal Fem Rambla a sumar-se a les sessions de treball però que s’hi han negat perquè abans volen finalitzar el procés que van obrir l’abril passat. Salvador Clarós, president de l’Associació de Veïns del Poblenou, explica que la recollida d’opinions conclourà abans de finals d’any i que “lluny de voler entrar en cap polèmica” amb el districte, el que busquen és garantir que “es tindrà en compte l’opinió del veïnat en qüestions com la reforma del tram final i la normativa dels vetlladors”. Sobre aquesta segona qüestió, Clarós diu que la rambla està “sobreocupada per les terrasses i l’espai de passeig està molt limitat”.

L’Ajuntament confia que podrà incorporar les conclusions de Fem Rambla al procés Parlem de la Rambla perquè “el projecte sobre el qual treballen no impossibilita ni inhabilita les seves demandes”. El regidor del districte ha insistit que millorar la rambla del Poblenou és un compromís fixat en el programa electoral de CiU i “els veïns així ho reclamen, la gent no està per discutir com ha de ser la rajola del paviment”. Freixedes considera que les obres no poden trigar massa a començar perquè “ja que no podem fer-les ni a l’estiu ni quan hi ha la festa major” el temps d’acció es limita als mesos que hi ha entre després de Nadal i juny. Unes presses que des de Fem Rambla no comparteixen “el que és important és fer-les bé, ja sigui en aquesta o en la pròxima legislatura”. El consistori ha destinat 21.658 euros al procés Parlem de la Rambla.