Els 19,5ºC de temperatura mitjana constitueixen actualment el rècord de temperatura per a l’octubre, que supera, per només una dècima, els 19,4ºC de l’any 2001 i supera en 3,6ºC les temperatures mitjanes normals. A més a més, el dia 1 es va enregistrar una temperatura de 31,6ºC, que és el segon registre històric de temperatura instantània més alt de tota la sèrie de dades.

Ha estat un octubre realment excepcional, marcat per la circulació continuada de vents de sud-oest i oest que arriben molt reescalfats i secs a la ciutat. De fet, la sequedat també ha estat, un altre mes, la tònica mensual. Només 28,8 l/m² en el que se suposa que és el mes més plujós de l’any a Barcelona. La circulació zonal (d’oest a est) que ens ha acompanyat durant tot el mes n’ha estat la “culpable”.

Tot això fa que les dades d’aquest octubre s’assemblin més a un juny estàndard que a un octubre. És a dir, hem tingut un juny però fora de temporada i sort que les dades han quedat “maquillades” per l’entrada de fred dels últims tres dies del mes, doncs a dia 28 d’octubre les dades del present mes eren literalment clavades a les mitjanes del juny.

És important recordar que es tracta simplement d’una pulsació més del nostre clima mediterrani, ple de contrastos, i que la calor de l’octubre no té res a veure amb el fenomen del canvi climàtic. Tampoc no té per què tenir continuïtat durant el novembre, tot i que és veritat que s’ensuma una primera quinzena de mes poc freda.