Als carrers de Barcelona hi ha cada vegada més dispositius connectats a Internet, que envien dades sobre l'ús que se'n fa i que, interrelacionades, formen la ciutat intel·ligent. "Aquesta parada d'autobús està connectada a la xarxa de fibra òptica de l'Ajuntament de Barcelona i inclou, per exemple, aquesta pantalla tàctil que disposa de cinc aplicacions de l'Ajuntament de Barcelona que tots els ciutadans poden utilitzar. Ha tingut força èxit i en breu s'instal·larà una marquesina similar al passeig de Gràcia." A més, inclou un punt de Wi-Fi ciutadà, una pantalla de vídeo d'alta definició i un punt amb tres entrades d'USB per carregar el mòbil. Al costat, davant de la Facultat de Nàutica, els aparcaments de la zona blava inclouen sensors magnètics combinats amb sensors de llum que detecten si hi ha cotxes aparcats i informen sobre els espais lliures. De moment, s'utilitza per gestionar la ciutat, però ben aviat està previst que es posi a disposició del ciutadà. Ben a prop, hi ha un punt de gestió intel·ligent dels contenidors. JOSEP RAMON FERRER, director Smart Cities de Barcelona "Tecnològicament és molt simple. El sensor és un sensor òptic que detecta en el moment en què va pujant l'ocupació. Quan passa d'un llindar dispara una alarma i aquesta alarma es comunica entre el sensor i aquesta caixeta que veiem a través de Wi-Fi, i aquest Wi-Fi ens ho envia en un ordinador central que ens diu: aquest contenidor està ple." Tot plegat, funciona gràcies a la xarxa Wi-Fi de la ciutat, que gestiona Cisco Systems. JOEL CURADO, Cisco Systems "La ciudad de Barcelona quiere bajar costes, mejorar servicios. Y a través de nuestra plataforma de City Wi-Fi que permite dar conectividad a los ciudadanos y otros servicios, conseguimos hacer eso. Barcelona es una ciudad que nosotros la miramos como inteligente, y que es un punto de referencia mundial." Davant d'El Born Centre Cultural, podem trobar-hi sistemes d'il·luminació intel·ligent, que estalvien fins al 30% d'energia. I aquest és un sensor que informa en temps real sobre la temperatura, el soroll, la humitat i la contaminació a la zona. I, a més, inclou un detector de moviment, que capta la quantitat de persones que hi ha a l'espai. Una mostra que la ciutat intel·ligent no és ficció sinó que és ben real.

El barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és el primer de la ciutat on la tecnologia s’ha incorporat a la solució urbanística i s’ha integrat plenament a l’entorn. Així ho explica Josep Ramon Ferrer, cap de Smart Cities de Barcelona, que afirma que al Born hi ha una vuitantena de sensors (control d’humitat, temperatura, soroll o mesura de la pol·lució ambiental, càlcul de moviment de les persones) que recullen informació i la centralitzen en un ordinador central a través de la xarxa Wi-Fi i la tecnologia al núvol. L’objectiu és millorar l’eficiència en la gestió de la ciutat.

A més, a tocar de la Facultat de Nàutica, s’hi ha instal·lat un pàrquing intel·ligent que detecta l’ocupació de la zona blava i una marquesina intel·ligent amb aplicacions per al ciutadà i el turista. L’objectiu és facilitar l’accés a la informació i crear un punt d’interacció per als ciutadans i turistes des d’on es poden buscar quins són els esdeveniments culturals que hi ha a la ciutat, la farmàcia i restaurants propers, o com arribar al passeig de Gràcia des de la parada d’autobús. Segons Josep Ramon Ferrer, un punt molt important és que “la tecnologia s’ha integrat en el disseny de la parada i l’entorn, i aquest fet fa que passi desapercebuda“.

La ciutat és pionera en la integració de la tecnologia, i per això, és aquí on s’ha celebrat el primer Fòrum Mundial d’Internet de les Coses (IoTWF), que ha acabat aquest dijous. Al Congrés, organitzat per Cisco Systems, hi han assistit 950 persones d’arreu del món procedents d’empreses i especialistes que es dediquen al desenvolupament de productes per a l’Internet de les Coses. Segons Joel Curado, de Cisco Systems, “Barcelona és un punt central arreu del món en la gestió de ciutats intel·ligents” i, per això, han convidat empreses perquè vegin què s’hi fa i hi busquin negoci. Cisco va començar la relació comercial amb l’Ajuntament de Barcelona ara fa cinc anys al barri del 22@ i, fins a 2013, s’han ampliat solucions en altres punts de la ciutat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans.