Totes les bates penjades i ni una sola cadira ocupada. En aquesta escola del districte de Sant Andreu han fet vaga totes les famílies i tots els mestres. Només ha vingut la part de l'equip directiu que havia de complir els serveis mínims, la resta han anat justs a la manifestació. En aquest institut del districte de Sant Martí, en canvi, el 95% dels alumnes han decidit fer vaga però del professorat només n'han secundat l'aturada el 20%. OSCAR TÀRREGA, cap d'estudis de l'Institut Barri Besòs "Amb la situació actual del govern on hi ha majoria absoluta, doncs a vegades es pensa que aquestes protestes tindran un efecte mínim i per això segurament hi ha molt de desgast perquè no és una repetició i una protesta continuada." "En aquest centre concertat del districte de Gràcia un 65% dels treballadors han secundat l'aturada, en la darrera vaga ho van fer només un 20%. Del total d'alumnes, d'infantil, primària i secundària, només han vingut a classe un 25%" Una assistència que, segons la mateixa directora, seria molt més baixa si no fos que molts pares no tenien alternatives per deixar els nens. Des de l'escola asseguren que l'hermetisme del govern central respecte a la LOMCE és el què ha fet que augmentin les adhesions a la vaga respecte a les anteriors. NEUS JORDÀ, directora de l'escola Gravi "És una llei que treu autonomia als centres, és una clara agressió a tot el que és la llengua i la cultura catalanes, planteja un model també que exclou els alumnes amb més dificultats i afavoreix els sectors més elitistes." Un increment de participació que s'ha notat pràcticament en tots els centres concertats de la ciutat.

Segons els sindicats, el seguiment ha estat del 55% i el 30%, respectivament.

La vaga d’aquest dijous és per als sindicats el punt de partida per aturar la tramitació de la LOMCE, l’aplicació de la LEC i les retallades. Denuncien que la llei promoguda pel ministre d’Educació, José Ignació Wert, ataca el sistema d’immersió lingüística i pren participació i representació als òrgans educatius, com els claustres i els consells escolars.

Les retallades pressupostàries del govern català són altra vegada motiu de protesta. El professorat lamenta que els treballadors públics estan pagant un deute que no han provocat. Han posat de manifest que les baixes no es cobreixen fins a dues setmanes després que es produeixen i quan arriben els substituts, se’ls aplica una reducció del 15% de la jornada i el sou.

La Generalitat ha decretat que tant en els centres públics com els privats hi hagi com a mínim un docent per a cada quatre aules en l’educació infantil i primària. En el cas de l’educació especial, n’hi ha d’haver un per a cada tres classes. A les escoles bressol, les activitats complementàries i el menjador, s’ha de garantir un terç de la plantilla.

El primer balanç que n’ha fet CCOO xifra el seguiment de la vaga en un 55% a les escoles públiques i en un 30% en els centres concertats. Segons les dades del Departament d’Ensenyament de les 11 h, el 18,80% del personal dels centres d’educació públics de Barcelona s’han adherit a la vaga. Destaca el seguiment a les escoles concertades, del 19,69%. Cal recordar que en altres convocatòries aquesta xifra quedava molt per sota.

La consellera Irene Rigau ha atribuït aquest augment a “la preocupació per un model educatiu que vol anul·lar la immersió lingüística i el model d’escola catalana”. En el conjunt de Catalunya, el 17,06% dels docents de centres públics i el 15,4% dels concertats s’han sumat a la vaga.Des del Ministeri, la secretaria d’Estat d’Educació, FP i Universitats, Montserrat Gomendio, ha declarat que l’aturada ha estat “un fracàs”.

Pels volts de les 9 h, a les portes de l’Escola La Llacuna del Poblenou hi havia menys tràfec que altres dies, però hi ha hagut pares que han portat els seus fills al centre. Tot i estar també en contra de les retallades en l’educació, expliquen que la feina no els permetia quedar-se els nens a casa. A l’escola concertada Gravi de Vallcarca, un 65% dels professors han secundat l’aturada i ha faltat a classe el 26% dels alumnes. Aquest dijous no s’adelantarà temari i els nens i nenes que estan al centre han aprofitat per adelantar deures. A l’escola Pompeu Fabra del barri del Congrés, no hi ha anat cap alumne. Amb les aules i passadissos completament buits, només hi havia tres professors que compleixen els serveis mínims.

Els universitaris s’han sumat a la convocatòria. Un miler d’estudiants del Campus Nord han iniciat una marxa des de la Zona Universitària i han tallat l’avinguda Diagonal. Després, han seguit baixant pel carrer de Numància.

Desenes d’estudiants han fet una seguda a la cruïlla de l’avinguda Diagonal i el carrer de Pau Claris.

[Foto: Carme Ponte]

A les 12.30 h ha arrencat la manifestació unitària a la plaça de la Universitat. Milers de persones, entre pares, professors, estudiants i sindicats, han marxat pel centre de la ciutat tenyint els carrers de groc amb les samarretes reinvindicatives de l’educació pública.

Hi han participat persones de totes les edats: nens, alumnes de secundària i gent gran que també ha volgut reivindicar la importància d’una educació de qualitat per a les futures generacions.

Una hora i mitja després d’arrencar, la marxa encara avançava per la Via Laietana.

[Foto: Judit Vicente]

Encara no ha estat promulgada, però la llei Wert ja té tres vagues educatives a les esquenes. La primera només la van convocar els estudiants al febrer. La segona es va secundar el 9 de maig d’enguany. El 24-O compta amb el suport dels sindicats majoritaris, CCOO, UGT, CGT i USTEC-STEs, les associacions d’estudiants i les organitzacions de pares i mares. De fet, el Sindicat d’Estudiants ha convocat aturades i mobilitzacions des de dimarts. La consellera d’Ensenyament ha dit que respecta la convocatòria i que el govern català manté el rebuig a la LOMCE.