RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "No estem davant d'una moratòria, no estem davant d'una retirada immediata de les pilotes de goma i no estem, que quedi molt clar, davant de l'afebliment de la capacitat operativa de la brigada mòbil. Estem obrint la porta, escoltant totes aquelles veus que s'han plantejat en aquesta comissió, estem obrint la porta a permetre aquesta retirada."

No obstant això, el conseller no ha concretat quines eines alternatives s’utilitzarien. En tot cas, ha afirmat que “no som davant una moratòria, ni una retirada immediata de les pilotes de goma i tampoc davant un debilitament de la capacitat operativa de la Brigada Mòbil, estem obrint la porta a permetre aquesta retirada, però seran substituïdes per altres eines robustes”.

Antecendents

El conseller Espadaler ja va plantejar aquest maig la possibilitat de regular l’ús de les pilotes de goma i aplicar normatives més estrictes per a aquest tipus de munició. També ho va admetre, després, el cap de la brigada d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que va afirmar que calia revisar el sistema de control. Tot plegat, després del cas Ester Quintana, una dona que va perdre un ull a la manifestació del 14-N, presumptament a causa d’una pilota de goma.

Una munició controvertida

Segons un estudi de l’associació Stop Bales de Goma, les pilotes de goma es disparen amb una força set vegades superior que el límit marcat pel Parlament europeu. En una línia similar es va expressar l’oftalmòloga Estrella Fernández, que en una comissió d’ordre públic al Parlament va qualificar les ferides de pilotes de goma de “lesions de guerra”.