Dimecres, 16 d’octubre, 81 pacients del Servei d’Urgències del Vall d’Hebron continuaven esperant als passadissos, després de cinc dies, ser ingressats a planta. Segons el sindicat Metges de Catalunya, la situació s’ha normalitzat després que la direcció de l’hospital decidís obrir 16 llits de medicina general que s’havien tancat arran del pla d’estiu. La disminució de llits és habitual en època estival, però s’havia previst que es tornessin a obrir al setembre i no es va fer fins dimecres passat.

Segons va explicar la setmana passada el conseller de Salut, Boi Ruiz, el col·lapse del Servei d’Urgències del Vall d’Hebron no tenia res a veure amb les retallades, sinó més aviat amb una mala organització. Ruiz va anunciar una reorganització d’aquest servei a partir del desembre, per evitar la concentració de metges durant els matins i garantir que a urgències n’hi ha el mateix nombre a la tarda.

Tornada a la normalitat

Aquest dimecres, segons els pacients que seien al matí a la sala d’espera, el temps a ser atesos és normal en comparació d’altres dies: una hora de mitjana. Aquesta estona es redueix en alguns casos excepcionals, com els pacients d’hematologia o els qui tenen una malaltia cardíaca, que tenen preferència.

Pendents de sentir el seu nom per megafonia, molts coincideixen que han estat de sort perquè l’espera no ha estat llarga. N’hi ha que recorden haver passat una bona estona a la sala. Com la Pilar Guillén, que va arribar a esperar fins a set hores perquè el metge visités el seu fill. També han destacat que avui no hi havia gaire gent. De fet, en el moment de més afluència hi havia una trentena de persones. Per tant, el col·lapse que el Servei d’Urgències del Vall d’Hebron va viure la setmana passada en no poder ingressar a planta els pacients que ho requerien sembla que, de moment, s’ha solucionat.

Els pacients que entren a urgències han de passar un periple mèdic. Després de donar les dades al taulell, han d’esperar per al triatge. En tres consultoris, es fa una primera visita per avaluar la gravetat del cas i a quina especialitat s’haurà de derivar. Un cop acabada aquesta primera atenció, cal esperar uns minuts perquè, ara sí, el metge en faci l’exploració i el diagnòstic.

La resta d’hospitals, sense problemes

El col·lapse de les urgències del Vall d’Hebron tampoc no té a veure amb causes estacionals. A banda de les bones temperatures de què encara gaudim, a la resta d’hospitals de la ciutat no han notat encara aquest augment de les visites a urgències. L’Hospital Clínic i el del Mar asseguren tenir registres d’urgències dins dels paràmetres habituals per a l’època de l’any i al de Santa Creu i Sant Pau, enguany, fins i tot tenen registres una mica inferiors als habituals. Asseguren que es deu al fet que el fred encara no ha arribat i les urgències per grip o malalties respiratòries augmentaran amb l’entrada de les baixes temperatures.