El vicepresident de l’AMB i president del Consell Metropolità de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Jordi Portabella, considera que el projecte tindria una “alta viabilitat”. El republicà ha presentat el Pla director de cooperació al desenvolupament de l’AMB 2013-16, aprovat amb els vots dels quatre partits que formen el govern (CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC) i l’abstenció del PP.

Portabella ha explicat que l’AMB fa servir la seva experiència prèvia a àrees metropolitanes de San Salvador, Managua i Lima per assessorar Barcelona. Creu que es podrien inspirar en algunes d’aquestes experiències creant un circuit de recuperadors de ferralla, ocupació principal de moltes de les persones que vivien als assentaments, amb l’objectiu de dignificar aquesta activitat.

La petició ja s’ha traslladat al comissionat de l’alcaldia per a la Immigració, Miquel Esteve. En una entrevista a Europa Press, Esteve considerava que l’activitat no era viable, perquè per ocupar cinc persones es necessitarien més de 300.000 euros. Portabella considera que l’Ajuntament només hauria de fer una inversió inicial de 3.000 euros per posar en marxa el circuit i enviar els recollidors a les deixalleries a deixar el que han recollit.

El gener de 2013 l’Ajuntament de Barcelona va rebre sis projectes d’inserció laboral per donar sortida a les persones que malvivien als assentaments del Poblenou. Un estava vinculat amb el món de l’agricultura i l’altre era el de la cooperativa de recollida de ferralla.

Fonts del govern municipal han explicat a Europa Press que l’oficina del Pla d’assentaments irregulars mirarà si és possible extrapolar l’experiència del model que l’AMB ha exportat a Centreamèrica. Expliquen que l’Ajuntament pot dotar d’eines el projecte però no pot ser-ne el propietari. Tampoc no pot contractar persones sense papers. Segons les mateixes fonts, de les 167 persones desallotjades que manté l’Ajuntament, 95 ja participen en itineraris d’inserció.