Ho han fet per presentar conjuntament la sol·licitud de revaloració de les pensions, per això, han entregat de forma col·lectiva desenes de sol·licituds per exigir a la Seguretat Social que aboni l’import corresponent a la revaloració deixada de percebre pels pensionistes de tot l’Estat que la legislació els garantia i que el govern del PP, diuen, va deixar d’aplicar vulnerant la llei.

Segons avala la Llei general de la Seguretat Social, l’Estat té l’obligació de compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes acumulada al llarg de l’any si l’increment calculat per compensar els efectes de l’IPC és insuficient. Aquest increment és resultat de prendre com a referència la dada de l’IPC corresponent al mes de novembre anterior, que és la que s’utilitza per establir una previsió de pujada per evitar que els pensionistes perdin poder adquisitiu. En el cas que la previsió sigui errònia i l’IPC s’incrementi per sobre de la dada que es va prendre com a referència, l’Estat ha de fer un abonament addicional que compensi els perceptors de pensions pels diners deixats de percebre.

El novembre de 2012, però, l’executiu va publicar un reial decret que, denuncien els pensionistes, a banda d’anunciar “minsos increments” de l’import de les pensions per a aquest any 2013, també feia pública la intenció de no compensar l’increment de l’IPC.