La Biblioteca Arús és un dels 150 espais de la ciutat que es poden visitar. Els seus atractitus van més enllà de l'arquitectura, perquè també té un innegable valor històric: conserva fons importants del moviment obrer, l'anarquisme, la maçoneria i altres disciplines. MARGARITA ARUSTEGUI "Porque a mi los movimientos sociales me gustan mucho, siempre he sido sindicalista, he tenido actividades muy diversas, luego sé que tienen libros muy difíciles de conseguir." A més a més, el públic avui ha pogut conversar amb el responsable de la biblioteca i descobrir-ne detalls de la història, com per exemple que va ser cedida a la ciutat per voluntat del seu fundador Rosend Arús i Arderiu. Un dels al·licients d'aquest festival d'arquitectura és que les visites en molts casos són comentades per arquitectes o els propietaris, i que es pot accedir a espais normalment tancats al públic, fins i tot habitatges privats. ADRIANA BIRTO "Venim cada any. Anem mirant, uns anys habitatges, altres locals, centres cívics. Vas descobrint racons de la ciutat, si no es fa una cosa d'aquestes potser no hi aniries." CAROLINA MARTÏNEZ, arquitecta "Si algú ve perquè vol tenir idees, i ell mateix està pensant a fer-se alguna coseta. Que vegi amb quatre idees bones que és assequible, que es pot fer." Però la 48h Open House BCN seria impossible sense la tasca del miler de voluntaris que hi participen. D'una banda vetllen perquè ningú no faci malbé el patrimoni, però en alguns casos també fan de guies. PABLO VIÑAMATA, voluntari "Quan es va anunciar que hi hauria l'Open House, em vaig decidir a apuntar-me perquè trobo que és un edifici que la gent de Barcelona ha de conèixer." SILVIA GUTIERREZ "En aquesta quarta edició el festival d'arquitectura de Barcelona aspira a batre un nou rècord i arribar als 50.000 visitants. De moment, aquest matí ja s'han format les primeres cues en alguns edificis."

L’edició del 48h Open House BCN d’aquest any inclou diverses novetats per millorar l’experiència dels visitants a l’hora de participar al festival. Els organitzadors han habilitat un sistema d’entrades d’accés ràpid per reserva, han inclòs nous itineraris amb motiu del Tricentenari de 1714 i s’ha ampliat l’oferta d’edificis disponibles per visitar. Tot, de manera totalment gratuïta.

Una altra de les novetats del festival és l’aplicació per a mòbils 48HOpenHouse, que permet als usuaris consultar el mapa d’edificis oberts i ordenar-los per districte o per proximitat, a més d’altres funcions relacionades amb la iniciativa. L’aplicació està disponible per a telèfons iPhone i Android per 0,90 €.

A més d’edificis icònics com el del Círculo Ecuestre o el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el festival ofereix la possibilitat de visitar espais menys convencionals, com la xarxa de clavegueram de la ciutat o l’Arc del Triomf.

L’Associació Open House Barcelona, organitzadora del festival, espera que el nombre de visitants arribi a les 50.000 persones, 3.000 més que l’any passat. Si és confirmés aquesta xifra, el 48 h Open House BCN doblaria el nombre de visitants de la primera edició, l’any 2010.

Durant tot el dia, els barcelonins que han visitat algun dels edificis inclosos al programa han anat compartint les seves experiències a la xarxa i al perfil de Twitter del festival. Un indicador de l’èxit de la iniciativa, ha estat el fet que el web ha estat inactiu durant tot el matí de dissabte a causa de l’allau de visites.

 

El festival d’arquitectura és una de les iniciatives de referència per conèixer l’arquitectura de Barcelona, i aquest any també permet visitar alguns dels edificis més emblemàtics de Santa Coloma de Gramenet, primera Ciutat Convidada del festival.

El 48 h Open House compta amb la participació de 600 persones voluntàries encarregades de fer les visites guiades, entre els quals hi ha arquitectes, estudiants i aficionats, 22 entitats col·laboradores i més de 100 propietaris públics i privats que obren els seus edificis.

Es pot planejar quins edificis visitar durant el cap de setmana mitjançant el mapa interactiu del BTVnoticies.